Darvay Nagy Adrienne

Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen

europrint könyvkiadó  | 2013  | MAGYAR nyelvű  | KEMÉNYTÁBLA  |  402 oldal

DEMETER ANDRÁS magyar színész húsz éve még csak 24 éves volt, amikor Romániában pályázat útján először a Temesvári Csiky Gergely Színház igazgatója lett. A mindenkori egyetemes színháztörténet legfiatalabb állami színdirektorának és a nemzetközi hírűvé vált Csepűrágó Fesztivál megalapítójának temesvári pályafutását ezen kívül is számos érdekesség jellemzi. Például három nyelven játszott Shakespeare-főszerepeket. Többek között, 10 évvel ezelőtt Claudiust a mára legendássá vált Hamlet előadásban.
Azóta is gyakran eszembe jut az a kép, ahogy a teátrumot tíz éve irányító Demeter András Claudius jelmezében, elgondolkodva ül a sínen a fél évszázados temesvári magyar színház jubileumi díszelőadásában, miközben körülötte betódulnak a darabbeli színjátszók, azaz a magyar társulat tagjai és a különböző nemzetiségű vendégfellépők. Ez a dráma szerint a kémlelő, vagyis az úgynevezett Kolostor jelenet után következik, amikor a Király rájön arra, hogy az ellenséget, Hamletet bizony nem a szerelem bántja. Polonius már kiment, a trupp pedig az Egérfogóra készülődik. A valóságos dramaturgiai történéseken túlmenően is szinte emblematikus erejű lett ez a pillanat, ahogy a még mindig rendkívül fiatal művész-direktort körülöleli mindaz, amit lényegében a saját kitartásának köszönhet, és amivel sínre tette a megszűnésre ítélt temesvári magyar teátrumot.
Ez a Hamlet-könyv (A kor foglaltjai, továbbá a Ki vagy? című köteteket követő harmadikként) a színháztörténet legfiatalabb állami színház igazgatója, az akkor 24 éves színész direktori kinevezésének 20. évfordulóján, illetve a hajdani Vendégségben Budapesten Határon túli magyar színházi estek keretében Demeter Andrással és az egykori Égtájak Irodával közösen szervezett Hamlet a Nyugatiban 10. évfordulóján jelent meg, éppen 220 évvel az első magyar nyelvű Hamlet színpadi ősbemutatója után.
(A szerző)
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
3 325 Ft

A termék megvásárlásával

332 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó europrint könyvkiadó
Kiadás éve2013
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:402
BorítóKEMÉNYTÁBLA
Súly580 gr
IllusztrációKÉPMELLÉKLET
ISBN9786068581019
Árukód2493330 / 1112852

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
3 325 Ft

A termék megvásárlásával

332 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal