Csikós Gábor  |  Horváth Gergely Krisztián  |  Ö. Kovács József

Vidéktörténet 4. - Demográfia & Politika - Kihívások, korlátok, alkalmazkodási módok

hun-ren bölcsészettud. kutatóközp.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  390 oldal

A Demográfia & Politika. Kihívások, korlátok, alkalmazkodási módok címválasztással azt szerettük volna érzékeltetni, hogy az egyéni és a társadalmi létezés egyaránt függvényei a demográfiai adottságoknak és a mindenkori politikának. Sőt, miként a ránk maradt egykori népszámlálási források elemzése mutatja, az állam érdeklődését tükröző egykori statisztikai kategóriák, de akár a betegségek megnevezései is a mai napig nagyban meghatározzák, hogy milyen fogalmak mentén, hogyan gondolkodunk a letűnt társadalmakról. A Módszertanok című blokkban található elemzésekből Bonyhád, Nagyléta, a Derecskei járás és a Székelyföld szociodemográfiai viszonyai tárulnak fel, míg egy további írás egy Gyergyóremetén végzett interjús kutatás elméleti-módszertani problémáit osztja meg.
Tanulmányok rovatunkban, sorozatunk fórumjellegét hangsúlyozandó, olyan vidéktörténeti témák kaptak helyet, amelyek jelenleg is zajló történeti mélyfúrásokba engednek betekintést. A Muraközhöz, Ormánsághoz és a Homokhátsághoz kötődő kutatások mellett ilyen a századfordulós gazdasági elit vidékképét és a Rákosi-korszak nagyüzemi földhasználatát elemző írás is.
A Forrás rovatban két olyan beszédet teszünk közzé, amely a Német Szövetségi Köztársaság parlamentjében hangzott el 1960-ban, a kelet-németországi kollektivizálás befejező szakaszára adott reakcióként. E szövegek új támpontokat adhatnak az ezzel analóg lefolyású magyarországi kollektivizálás értelmezéséhez is.
Kötetünket könyvismertetések, bírálatok zárják, amelyek reményeink szerint nemcsak a tájékozódást könnyítik meg, de hozzájárulnak egyes társadalom-történeti kérdések megvitatásához is.
A szerkesztők
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 265 Ft

A termék megvásárlásával

426 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó hun-ren bölcsészettud. kutatóközp.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:390
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly862 gr
ISBN9789634163800
Árukód2773498 / 1218234

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 490 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 265 Ft

A termék megvásárlásával

426 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

A bél-agy kapcsolatA bél-agy kapcsolat