Bitó László

Boldogabb élet - jó halál - Eutélia - eutanázia

kocsis kiadó zrt  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | FÜLES, KARTONÁLT  |  314 oldal

Egyre több betegséget tudunk legyőzni. Nem csak betegségek lefolyásába avatkozunk be: ha kell, császármetszéssel segítjük ki a magzatot a számára már elviselhetetlenül szűk anyaméhből. Akkor hát miért nem tartjuk felelősségünknek, hogy kisegítsük az életből a terhét tovább cipelni - emberi méltóságától megfosztottságát elviselni - már nem képes meghalni vágyót? Ehhez és hasonló alapvető kérdésekhez kell vissza-visszatérnünk, remélhetőleg mindig egy lépéssel előbbre jutva.
A jó halálhoz azonban önmagában még a haldoklás hatásos lerövidítése sem vezet. A példamutatóan jó, méltóságteljes halál eléréséhez - amely az itt maradók haldoklás- és elmúlásfélelmének enyhítésével boldogabbá teszi az ő életüket is - semmiképp sem elég.
Ezért vezettem be az eutélia fogalomkörét, amely jó véget jelent, és magába foglalja mindazt, ami elvezethet életutunk méltóság- és szeretetteljes befejezéséhez. Ehhez nem elég az eutanázia legalizálása, sőt egymagában talán még ronthatná is az ilyen értelemben vett jó halál esélyét. A valóban jó halálhoz másféle gondolkodásmódra van szükség - arra, hogy kibéküljünk az életutunk végén türelmesen ránk váró, megváltó halállal.

Rég kivettük "Isten" kezéből a halált: Az új törvényeket nem szabad többé a középkor előtti fogalmakból vagy előzményekből levezetni. A modern biológiai, fiziológiai, pszichológiai, filozófiai és szociológiai fogalmak ismeretében, valamint a halállal és a haldoklással kapcsolatos kérdések összetettségét figyelembe véve kell azokat elfogadni vagy módosítani.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó kocsis kiadó zrt
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:314
BorítóFÜLES, KARTONÁLT
Súly284 gr
ISBN9786156372857
Árukód2781052 / 1223727

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 275 Ft

A termék megvásárlásával

427 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Dr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbénDr. Peter Vajkoczy: Élet és halál küszöbén