Berend T. Iván

Örvények és sziklák között

napvilág kiadó kft.  | 2024  | MAGYAR nyelvű  | KARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL  |  246 oldal

"Ó, mikor oszlik már a köd?" - kérdezi Babits Mihállyal Berend T. Iván legújabb esszékötetében, amely egy trilógiára bővülő sorozat harmadik darabja, szellemi és világnézeti bédekker. Az esszék geopolitikai aspektust, mentalitástörténetet és egy sajátos, gazdaságtörténészi látásmódot kapcsolnak a saját, megélt történetekhez.

Az írások születésének helye fizikailag Los Angeles, a szellemi origó azonban Európa. A vonatkoztatási pont pedig természetesen Magyarország, amire a szerző sok felkiáltójellel és aggodalommal tekint, hiszen kötődésének két fontos állomása közismert: a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem rektori széke, illetve a Magyar Tudományos Akadémia elnöki pozíciója is arra inspirálja, hogy egy pillanatra se fordítsa el a tekintetét Magyarországról.

A Kelet/Nyugat dichotómiája történeti nézőpontból jelenik meg az esszékben, visszatérő, központi eleme a szövegeknek a "Nyugat alkonya" fordulat cáfolata. Ugyanakkor teljesen elfogulatlan, amikor erős kritikával mutatja be az Egyesült Államok társadalmi és politikai kihívásait is. Ezzel a kritikus és lényeget kereső szemmel tekint szét a kontinenseken. India, Latin-Amerika, esetleg Skócia, Írország, jó és rossz gyakorlatok, példák a politika vagy gazdaság világából, megszűrve történeti műveltségen és alátámasztva sok adattal. A legutolsó fejezet a kultúra, a művészet szerepének felmagasztalása, saját megélt koncert- vagy irodalmi élmények, impulzusok segítségével.

Ajánlom a válogatást mindazok számára, akiket érdekel a világ mint olyan, és benne Magyarország európai helye. Ajánlom mindazoknak, akik kíváncsiak.

Sipos Júlia
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 4 400 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 180 Ft

A termék megvásárlásával

418 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó napvilág kiadó kft.
Kiadás éve2024
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:246
BorítóKARTONÁLT RAGASZTÓKÖTÉS VISSZAHAJLÓ FÜLLEL
Súly300 gr
ISBN9789633385487
Árukód2779257 / 1222447

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 4 400 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 4 180 Ft

A termék megvásárlásával

418 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Popper Péter: Várj, amíg eljön az órádPopper Péter: Várj, amíg eljön az órád