Az 1956-os forradalom és szabadságharc következményei az angolszász világ sajtójának a tükrében

VERITAS KÖNYVEK

magyar napló kiadó  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  367 oldal

"Az 1956-os forradalom és szabadságharc kutatásának egy speciális területe a nyugati sajtócikkek elemzése. E kötet ezzel a tematikával foglalkozik. A szerző többéves kutatómunkája és doktori disszertációja alapján elkészített könyv az angol nyelvű sajtó segítségével kalauzolja az érdeklődőket az 1956. november 4-e utáni történések sűrűjében. Lényegében három nagyobb fejezetben ismerhetjük meg az angolszász sajtó szemszögéből az eltiport magyar forradalom következményeit.
Az első rész felvillantja a sajtó és nagypolitika kommunikációja közötti különbségeket, azt a sajátságos kettős beszédet, amely a korszak nyugati szuperhatalma, az Amerikai Egyesült Államok sajátos technikája volt. Az Egyesült Államok gyakorlatilag propagandacélokra használta fel az 1956-os forradalmat, miközben nyilvánvaló volt, hogy nem tud segíteni a magyar felkelőknek. A kötet ezen részének olvasása során láthatjuk a különböző angol nyelvű lapok eltérő álláspontjait, és az ENSZ munkája is górcső alá került, amelyet némely esetben komoly kritikák értek a sajtótermékekben is.
A második rész egy magyarul ilyen mélységben még nem elemzett témát, a brit és az amerikai kommunista pártok 1956-os történetét ismerteti. Olvashatjuk az angol nyelvű kommunista újságok cikkeit is, amelyek az 1956-os magyar forradalom utóéletével foglalkoztak. Megállapítható, hogy mind a brit, mind az amerikai kommunisták számára rendkívüli nehézségeket okoztak a történtek. Az amerikai kommunisták napilapja döntően az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcnak köszönhette megszűnését. A brit kommunisták számára pedig nem maradt más ezt követően, mint hogy a Moszkvából érkezett pénzügyi segítségre támaszkodjanak. Nemcsak a két párt sajtójótermékeinek története, hanem a pártjaik története is böngészhető a kötetben, ugyanis ezeket a szervezeteket már 1956-ig is több vita osztotta meg.
A kötet harmadik részében az 1956-os magyar emigrációval foglalkozó angol nyelvű sajtóanyagokat elemezte a szerző. Az olvasó ezúttal megismerheti azokat a cikkeket is, amelyek nem éppen kedvező színben írtak a magyar menekültekről. A téma többszempontú elemzése: fényes és árnyoldalainak bemutatása teszi teljessé a kötet tartalmát, amelyhez a szerző egy annotált biográfiát tartalmazó részt is csatolt; ebben bemutatja többek között azokat az angol anyanyelvű újságírókat és politikusokat, a könyv szereplőit, akik részletesen foglalkoztak az 1956-os forradalom eseményeinek értékelésével."
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 3 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó magyar napló kiadó
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:367
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly718 gr
Sorozat VERITAS KÖNYVEK
ISBN9789635411191
Árukód2775582 / 1219888

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 3 800 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 3 610 Ft

A termék megvásárlásával

361 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Hallgassa csak!Hallgassa csak!