Aczél Petra  |  Veszelszki Ágnes

Deepfake: a valótlan valósága

MÉDIATUDOMÁNYI KÖNYVEK

gondolat kiadói kör kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű  | CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS  |  284 oldal

Nézzük a videófilmet, ismerős a szereplő, akit látunk. Hallgatjuk, amit mond, és arra gondolunk, nem hittük volna, hogy egyszer ilyen dolgok hagyhatják el a száját. Meg sem fordul a fejünkben, hogy ő sem hitte volna. Egész pontosan az a politikus, művész, színész, médiaszereplő orvos vagy tanár sem, akinek éppen szimulált változatával találkoztunk. Feltehetően ő sem számolt azzal, hogy egyszer nyilvánosságba lépő szintetikus mására és mondandójára fog rácsodálkozni - rémülten vagy éppen elégedetten.

A deepfake korunk imposztora. Olyan tartalom, kép, üzenet, amely mögött a gyorsan tanuló mesterséges intelligencia dolgozik azért, hogy egy, a valóságra megtévesztésig hasonlító, valójában azonban nem létező médiaeseményt hozzon létre. Például az amerikai elnök egy soha el nem hangzott beszédét. Háborúban álló felek vezetőinek megadó vagy felbujtó üzeneteit. Egy régen elhunyt művészt, aki ma "személyesen" fogadja a saját kiállítására érkező vendégeket. Vagy a szintén régen halott színész 2023-as, új szerepjátékát.

A deepfake olyan médiatartalom, amellyel ma már bárhol találkozhatunk, anélkül megszokva jelenlétét, hogy többet és mélyebben gondolkodnánk róla. Tanulmánykötetünk az utóbbiban, a deepfake pontosabb megismerésében támogatja az Olvasót. Magyar nyelven és a régióban elsőként olyan írások összefoglaló könyve ez, amely a deepfake jelenség egészéről és részleteiről is naprakész képet ad. Az írásokat jegyző szerzők saját szakterületük avatott és ismert hazai kutatói, e kötetben pedig mindannyian a deepfake témájában mutatják be nézőpontjaikat, kutatási eredményeiket.

A tanulmánykötetben tizennégy szerző, sokféle tudományterület beszél tehát ugyanarról a jelenségről: a deepfake-ről, amelynek alkotói és befogadói, ragadozói és áldozatai, gazdagjai és szegényei egyaránt lehetünk. Abban bízunk, hogy a kötet elolvasása után kinek-kinek könnyebb lesz döntenie, melyik oldalt választja.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 6 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 6 175 Ft

A termék megvásárlásával

617 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó gondolat kiadói kör kft.
Oldalak száma:284
BorítóCÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly614 gr
ISBN9789635564606
NyelvMAGYAR
Kiadás éve2023
Árukód2774187 / 1218735
Sorozat MÉDIATUDOMÁNYI KÖNYVEK
IllusztrációSZÍNES KÉPEKKEL

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 6 500 Ft
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 6 175 Ft

A termék megvásárlásával

617 pontot szerezhetSzemélyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Bev Vincent: Stephen King - Munkái, élete, inspirációiBev Vincent: Stephen King - Munkái, élete, inspirációi