Bogdán Istvánné

Zöldségfajtáink

mezőgazdasági könyvkiadó váll.  | 1986  | kemény kötés  |  390 oldal

Libri Antikvárium
Tartalom Bevezetés 5 A zöldségtermesztés fejlődése és fajtahasználat (dr. Kapás Sándor) 6 A zöldségfajták betegségei elleni küzdelem (dr. Kapás Sándor) 11 A betegségek fellépését befolyásoló környezeti tényezők (dr. Kapás Sándor) 14 Az alkalmazott agrotechnika jelentősége 14 A zöldségnövények fajtaválasztéka (dr. Kapás Sándor) 16 A fajtaválaszték kialakulása 16 Az igények változása a fajtákkal szemben 18 A nemesítőmunka fejlesztésének szükségessége 20 Gondok a hazai és külföldi fajtákkal 20 A fajtaválaszték fejlődésének tervezése és felmérése (dr. Tomcsányi Pál, Tuza Sándor) 21 A zöldségfajok választékszerkezete 22 A választék fejlődése, a fajtaváltás időbeli folyamata 26 Néhány fontosabb zöldségfaj fajtaválasztékának fejlesztési iránya és gyakorlati feladata 33 Zöldbab 34 Étkezési paprika 34 Fűszerpaprika 35 Paradicsom 36 Uborka 37 Sárgarépa 38 Hónapos retek 38 Vöröshagyma 39 A fajtakísérletezés és a fajtaminősítés (dr. Kapás Sándor) 40 A fajta bizalmi cikk 40 A fajtaminősítés kialakulása 41 A fajtaminősítési eljárás 42 A fajtavizsgálat 43 Zöldségnövények fajtáinak fenntartása és szaporítása 47 A fajtafenntartás 47 Az öntermékenyülők fajtafenntartása 48 Idegentermékenyülők fajtafenntartása 50 Különleges fenntartásmódok 53 Vetőmagtermesztés 55 Burgonyafélék 59 A paradicsom (dr. Győri Lajosné) 59 Származása és elterjedése 59 A hazai nemesítés fejlődése 60 Termesztésének sajátosságai 61 Konzervipari célra való termesztés 61 Korai szabadföldi termesztés 64 Hajtatás 64 Fontosabb nemesítési célkitűzések 65 Üveg és fűtött fólia alatti hajtatás 66 Fűtés nélküli fóliás és korai szabadföldi termesztés 66 A konzervparadicsom termesztése 66 Fajtaválasztékunk helyzete 67 Paradicsomfajták 69 Étkezési paprika (Tuza Sándor) 85 Származása és elterjedése 85 Termesztésének sajátosságai 86 Hajtatás 87 Szabadföldi tömegtermesztés 89 Helyrevetéses termesztés 91 Fajtaválasztékunk helyzete 92 Nemesítési feladatok 92 Étkezésipaprika-fajták 93 Fűszerpaprika (Gerendás Károly) 119 Származása és elterjedése 119 Termesztésének sajátosságai 120 A fűszerpaprika alaktana 120 Fajtaválasztékunk helyzete 121 Fűszerpaprika-fajták 122 Tojásgyümölcs (Győri Lajosné) 133 Származása és elterjedése 133 Tojásgyümölcsfajták 134 Hüvelyesek 137 Zöldborsó (dr. Kapás Sándor - Schmalcz Lászlóné) 137 Származása és elterjedése 137 Termesztésének sajátosságai 138 Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon 140 A fajtaválasztás szempontjai 140 Fajtacsoportok és jellemzésük 141 Fajtaválasztékunk helyzete 143 Zöldborsófajták 144 Zöldbab 160 Származása és elterjedése 160 Termesztésének sajátosságai 160 Nemesítés és vetőmag-előállítás Magyarországon 162 A fajtaválasztás szempontjai 163 Fajtacsoportok és jellemzésük 164 Fajtaválasztékunk helyzete 164 Zöldbabfajták 165 Kabakosok 173 Uborka (Tuza Sándor) 173 Származása és elterjedése 173 Termesztésének sajátosságai 173 Nemesítési feladatok 175 Fajtacsoportok és jellemzésük 177 Uborkafajták 178 Dinnye- és tökfélék (Zatykó Lajosné dr. - Tuza Sándor) 190 Származásuk és elterjedésük 190 Termesztésük sajátosságai 192 Fajtaválasztékunk helyzete 194 Görögdinnyefajták 195 Sárgadinnyefajták 203 Tökfajták 211 Káposztafélék (dr. Faragó László) 219 Származásuk, elterjedésük 219 A termesztés szempontjai és sajátosságai 220 Nemesítési feladatok 224 Fejeskáposzta-fajták 225 Kelkáposztafajták 236 Vöröskáposzta-fajták 241 Karfiolfajták 242 Karalábéfajták 246 Gyökérzöldségek (Bogdán Istvánné - dr. Kapás Sándor) 255 Sárgarépa 255 Származása és elterjedése 255 Termesztésének sajátosságai 255 A fajtaválasztás szempontjai 256 Sárgarépafajták 257 Petrezselyem 266 Származása és elterjedése 266 Termesztésének sajátosságai 266 A fajtaválasztás szempontjai 267 Petrezselyemfajták 268 Pasztinák 271 Származása és elterjedése 271 Termesztésének sajátosságai 271 A fajtaválasztás szempontjai 272 Pasztinákfajta 272 Zeller 273 Származása és elterjedése 273 Termesztésének sajátosságai 273 A fajtaválasztás szempontjai 274 Zellerfajták 274 Cékla 280 Származása és elterjedése 280 Termesztésének sajátosságai 280 A fajtaválasztás szempontjai 281 Céklafajták 281 Retek 283 Származása és elterjedése 283 A fajtaválasztás szempontjai 284 Termesztésének sajátosságai 285 Retekfajták 286 Levélzöldségek (Tuza Sándor) 293 Fejes saláta 293 Származása és jelentősége 293 Termesztésének sajátosságai 294 A naphosszúság jelentősége 295 Nemesítési feladatok 295 Fejessaláta-fajták 297 Kötözősaláta 304 Metélő- vagy tépősaláta 305 A metélő- vagy tépősaláta termesztése 305 Spenót 306 Származása és elterjedése 306 Termesztésének sajátosságai 306 Spenótfajták 308 Sóska 310 Származása és elterjedése 310 Termesztésének sajátosságai 310 Nemesítési feladatok 311 Sóskafajta 311 Hagymafélék (Tuza Sándor - Fehér András) 313 Vöröshagyma 313 Származása és elterjedése 313 Termesztésének sajátosságai 313 Nemesítési feladatok 314 Vöröshagymafajták 317 Fokhagyma 324 Származása és elterjedése 324 Termesztésének sajátosságai 324 Nemesítési feladatok 325 Fokhagymafajták 325 Póréhagyma 325 Származása, elterjedése 326 Termesztésének sajátosságai 326 Nemesítési feladatok 328 Póréhagymafajták 328 Kukorica (Mártonffy Béla) 331 Csemegekukorica 331 Származása és elterjedése 331 Nemesítési feladatok 334 Csemegekukorica-fajták 336 Pattogatni való kukorica 343 Származása és elterjedése 343 Nemesítési feladatok 344 Pattogatni való kukoricafajták 344 Gombafélék (dr. Szabó István) 347 Fogyasztásuk és termesztésük 347 Csiperkefélék 349 Termesztésének sajátosságai 351 Csiperkefajták 353 Laskafélék 355 Termesztésének sajátosságai 357 Laskafajták 359 Harmatgomba 362 Termesztésének sajátosságai 362 Harmatgombafajták 363 Különleges zöldségfélék (Tuza Sándor) 367 Brokkoli 367 Származása és elterjedése 367 Termesztésének sajátosságai 367 Brokkolifajták 368 Kínai kel 370 Származása és elterjedése 370 Termesztésének sajátosságai 370 Kínaikel-fajták 371 Bimbóskel 372 Származása és elterjedése 372 Termesztésének sajátosságai 372 Bimbóskefajták 373 Fodros kel 375 Származása és elterjedése 375 Termesztésének sajátosságai 375 Fodroskel-fajták 376 Cukkini 377 Származása és elterjedése 377 Termesztésének sajátosságai 377 Cukkinifajták 377 Endíviasaláta 379 Származása és elterjedése 379 Termesztésének sajátosságai 379 Endíviasaláta-fajták 380 Irodalomjegyzék 381
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 1 990 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Kiadó mezőgazdasági könyvkiadó váll.
Kiadás éve1986
Oldalak száma:390
Súly200 gr
ISBN2310019251194
ÁrukódSL#2112773402
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 1 990 Ft

A termék megvásárlásával

199 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Kajdi Csaba: Cyla-terápiaKajdi Csaba: Cyla-terápia