Vendéglátó ismeretek 1. A VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKMUNKÁSKÉPZÉS SZÁMÁRA

közgazdasági és jogi könyvkiadó  | 1983  | papír / puha kötés  |  163 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ Hogyan tanulj ebből a könyvből? Mi a vendéglátás? Milyen legyen a jó vendéglátó szakember? Hogyan működik a vendéglátás? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekeztünk válaszolni a Vendéglátó ismeretek című tantárgy I. kötetében, bemutatva a vendéglátás célját, feladatait és legfontosabb jellemzőit. Szakmánknak mind nagyobb szerepe lesz a lakosság élelmezésében, a háztartási munka megkönnyítésében, a szabad idő kulturált eltöltésében és az idegenforgalomban. A vendéglátás egyre inkább az emberek életének elválaszthatatlan részévé válik. Voltaképpen ebben rejlik hasznossága és szépsége. A vendéglátás dolgozóira pedig - akik mindezt megvalósítják - szép, fontos, de nehéz feladatok várnak hivatásuk teljesítése során. Mindehhez nagy szorgalomra, tudásra és megalapozott ismeretekre van szükség. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani. A vendéglátó ismeretek tanulása során a vendéglátás legfontosabb területeivel, tevékenységi köreivel, ezek összefüggéseivel ismerkedsz meg. A vendéglátásról közölt tudnivalókat - tudományos igazságokra és a szakma gyakorlati eredményeire építve - azért tartjuk fontosnak, mert a vendéglátás napi munkájának alapvető kérdéseit, a munka legfontosabb jellemzőit foglalják magukba. Ezért nem lehet közömbös számodra, hogy a vendéglátásnak mi a célja, feladata, sajátossága, mi a szerepe a lakosság ellátásában. Ne feledd, hogy a gyakorlatok során szerzett mindennapi tapasztalatok mellett a tanulás is nagyon fontos, mert a vendéglátás számos jelenségének (a forgalom alakulásának, az üzlethálózat fejlesztésének stb.) már tudjuk a legfőbb elveit, okát és magyarázatát. Ezek ismerete nagymértékben hozzájárul a gyakorlati munka megkönnyítéséhez. Tanuld meg: a jó munkához előbb végig kell gondolnod, hogy mit akarsz csinálni! Vissza TARTALOM Hogyan tanulj ebből a könyvből? 3 Mi a vendéglátás? 5 A vendéglátás lényege és feladatai 6 A háztartási munka megkönnyítése 8 A vendéglátás szerepe a korszerű táplálkozás elterjesztésében 9 Új fogyasztói szokások kialakítása és a vendéglátás hagyományainak ápolása 11 A vendéglátás népgazdasági előnyei 12 A szabad idő, a turizmus és a vendéglátás kapcsolata 13 A vendéglátás tevékenysége 15 A vendéglátás árubeszerzési tevékenysége 15 A vendéglátás termelőtevékenysége 15 A vendéglátás értékesítési és szolgáltató tevékenysége 16 A vendéglátás szakágazati felosztása 19 Kereskedelmi vendéglátás 19 Munkahelyi vendéglátás 21 A vendéglátás szerepe a lakosság élelmiszer-ellátásában 22 A vendéglátás és az idegenforgalom 23 Az élelmiszer-kereskedelem és más szervezetek vendéglátó tevékenysége (Kiegészítő anyag) 27 Szép szakmánk: a vendéglátás (Összefoglalás) 29 Gondolkozz és válaszolj! 29 Figyeld meg a következőket, és végezd el a feladatokat! 30 Olvasd el! 30 A vendéglátás dolgozói 31 Általános követelmények 32 A legfontosabb: a kapcsolatteremtés 36 Alapvető embertípusok 39 Ilyen legyen a jó felszolgáló, eladó, szakács és cukrász! 45 Az értékesítési dolgozók iránti sajátos követelmények 45 A termelési dolgozók iránti sajátos követelmények 51 A dolgozó gondolatvilága 55 Politika 56 Jog 57 Erkölcs 58 Tudomány 60 Művészet 61 Esztétika a vendéglátásban (kiegészítő anyag) 63 A vendéglátásban is a legfontosabb: a dolgozó ember! (Összefoglalás) 67 Próbálj meg válaszolni a következő kérdésekre! 68 Lapozd át a II. fejezetet, és oldd meg a következő feladatokat! 69 Olvasnivaló 69 A vendéglátás helye: az üzlethálózat 70 A vendéglátó üzlethálózat feladatai 72 Napi feladatok 73 Szórakoztatási feladatok 75 Szállodai feladatok 76 Az üzlethálózat főbb jellemzői 77 Az osztályba sorolás 77 Szakjelleg és típus 77 A vendéglátás termelőüzemei 84 Önálló termelőüzemek 85 A vendéglátó üzem termelőrészlegei 86 A hálózatfejlesztés alapelvei (Kiegészítő anyag) 88 A vendéglátás alapegysége: az üzlet (Összefoglalás) 90 Kérdezünk - válaszolj! 91 Meg tudod-e oldani? 92 Kiegészítő olvasmányok 92 Az üzleti és üzemi munkaszervezés 93 A munkafolyamatok 94 Árubeszerzés és raktározás 96 Termelés 97 Értékesítés és szolgáltatás 98 Az üzleti és az üzemi szervezet 100 Vonalas szervezet 101 Funkcionális szervezet 101 A szervezési munka fontosabb alapelvei 103 A szervezés felosztása és szakaszai 103 A termelés és az értékesítés megszervezése 105 A munkahely megszervezésének alapelvei 109 Üzlet- és üzemvezetés (Kiegészítő anyag) 113 Mindannyiunk feladata: a munka jó megszervezése! (Összefoglalás) 114 Tudsz-e válaszolni ezekre a kérdésekre? 115 Gondolkozz és oldd meg! 115 Jó lenne, ha elolvasnád! 115 Ügyviteli tudnivalók 116 Szükség van az ügyvitelre! 116 Az üzlet vagyoni helyzetét befolyásoló gazdasági események 117 Az eszközök változásának nyilvántartása 127 A termelés nyilvántartása és elszámoltatása 128 A norma (kalkuláció) szerinti anyagfelhasználás 128 A tényleges anyagfelhasználás 132 Az értékesítés nyilvántartása és elszámoltatása 134 Bizonylatolás pénztárgépen 134 Bizonylatolás előrenyomott blokkokkal 135 Bizonylatolás franciablokkal 136 A helyes bizonylatolás ellenőrzése az üzletben 137 Az üzleti vagyon felmérése: a leltározás 138 A vagyonmegállapító leltár 138 Az elszámoltató leltár 139 A leltározás művelete 139 Állóeszközök, fogyóeszközök nyilvántartása és elszámoltatása 143 A dolgozók anyagi felelőssége 145 Az üzleti és a központi ügyvitel kapcsolata (Kiegészítő anyag) 146 Forgalmi jelentés 146 Pénztárjelentés 148 Nekünk segít az adminisztráció és az ügyvitel! (Összefoglalás) 151 Kérdezünk - válaszolj! 152 Jobban megismered az ügyvitel lényegét, ha megoldasz néhány feladatot! 152 Táblák és ábrák jegyzéke 154 Fontosabb forrásmunkák 155 Tárgymutató 156
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 900 Ft

A termék megvásárlásával

90 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó közgazdasági és jogi könyvkiadó
Kiadás éve1983
Oldalak száma:163
Súly300 gr
ISBN0659000726320
ÁrukódSL#2105357729
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 900 Ft

A termék megvásárlásával

90 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Popper Péter: Várj, amíg eljön az órádPopper Péter: Várj, amíg eljön az órád