Vendéglátó gazdálkodás a modulrendszerű képzésben

kereskedelmi és idegenforgalmi továbbképző kft.  | 2009  | papír / puha kötés  |  283 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ Ez a könyv egy tankönyvcsalád tagja, amely szoros egységet alkot Bádonyi Mihály: Vendéglátó szakmai ismeretek a modulrendszerű képzésben, valamint Dudásné Baricza Margit: Szakmai vizsgára felkészítő feladattár (A vendéglátás modulrendszerű képzéséhez) című tankönyvekkel. A sorozat kifejlesztésével a kiadónak az volt a célja, hogy az új, kompetencia alapú képzések egyes moduljaiban megjelenő ismeretanyagot egységes rendszerbe foglalja, és közös tartalmak az egyes művekben csak olyan mértékben jelenjenek meg, amennyire azok a tananyag feldolgozásához feltétlenül szükségesek. A Szakmai vizsgára felkészítő feladattár az elméleti anyag alkalmazás szintű begyakorlására ad lehetőséget. Könyvünk célja, hogy segítséget nyújtson a vállalkozási, az általános gazdálkodási valamint a vendéglátás speciális gazdálkodási ismereteinek elsajátításához. A tananyag követi a vendéglátó szakképesítések egyes moduljaiban megjelenő, a szakmai gazdálkodáshoz kapcsolódó ismeretanyagot. A könyv két részből épül fel. Az első rész tartalmazza azokat a gazdasággal, a gazdálkodással kapcsolatos általános ismereteket, amelyek megalapozzák a vendéglátás speciális gazdasági feladataira való felkészülést. Az egyes fejezetek bemutatják a vállalkozások gazdasági környezetét, a gazdálkodás lényeges elemeit, a szükséges nyilvántartásokat, az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit. Ismertetik a pénzintézeti rendszer működését, a bankrendszer alapjait valamint a tőzsdei ügyletek formáit. A második részben kerül sor a vendéglátó vállalkozások gazdasági tevékenységének bemutatására. Az anyag részletezi a vendéglátó vállalkozás létesítéséhez és működtetéséhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket. Alaposan elemzi az árak kialakításának szabályait, mivel az árképzési módszerek helyes megválasztása jelentősen befolyásolhatja a vállalkozás jövedelmezőségét, de a piaci változásokhoz való gyors és rugalmas alkalmazkodást is. Az anyag végigvezet az eredmény képződésének folyamatán és bemutatja azokat a legfontosabb mutatókat, amelyek segítenek a vállalkozás gazdálkodásának elemzésében. Megismertet a készlet, készletgazdálkodás fogalmával, a készletelemzés mutatóival. A költségekkel kapcsolatban tárgyalja a különböző költségeket, megismerteti a költségcsökkentés lehetőségeit, bemutatja a költségelemzés fontosságát és az ott alkalmazható mutatókat. Vissza TARTALOM Bevezetés, előszó 7 I. ÁLTALÁNOS GAZDÁLKODÁSI ISMERETEK 1. A gazdálkodás fogalma, folyamata 11 1.1. A gazdálkodásról általánosságban 11 1.2. A gazdálkodás körfolyamata és elemei 13 Kérdések, feladatok , 24 2. A piac fogalma, fajtái, tényezői 25 2.1. A piac fogalma 25 2.2. A piac csoportosítása 26 2.3. A piac tényezői 27 2.4. A piaci verseny 31 Kérdések, feladatok 32 3. A gazdálkodás alapegységei, háztartások, vállalkozások, nemzetgazdaság 33 3.1. A nemzetgazdaság 33 3.2. A gazdálkodás alapegységei 35 Kérdések, feladatok 38 4. A vállalkozások 39 4.1. A vállalkozások lényege 39 4.2. A vállalkozások jellemzői 41 4.3. A vállalkozásokkal, vállalkozókkal szembeni követelmények 43 4.4. A vállalkozások szervezeti formái, alapításuk 45 4.5. A vállalkozások szereplői 69 4.6. A vállalkozások külső környezete 71 4.7. A vállalkozások válsághelyzete 77 4.8. A vállalkozások átalakulása 84 Kérdések, feladatok 85 5. Általános pénzügyi ismeretek, pénzintézeti rendszer, pénzgazdálkodási alapfogalmak 89 5.1. Bankrendszer 89 5.2. Tőzsde 97 5.3. Számviteli alapismeretek 102 I. ÁLTALÁNOS GAZDÁLKODÁSI ISMERETEK 5.4. Adózási ismeretek 5.5. Vámok, illetékek 121 Kérdések, feladatok 122 II. VENDÉGLÁTÓ GAZDÁLKODÁSI ÉS VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK 1. A vendéglátás helye a nemzetgazdaság rendszerében 127 1.1. A vendéglátásnak a nemzetgazdaságban történt ágazati besorolása 127 1.2. A vendéglátás feladata 128 1.3. Kapcsolata a turizmussal, a szállodákkal 131 Kérdések, feladatok 132 2. Gazdálkodási alapegységek 133 2.1. A vállalkozási formák közötti választás 133 2.2. Vendéglátó üzletkörök közötti gazdálkodási kapcsolat 134 2.3. Az ellenőrzés 135 2.4. Fogyasztók jogorvoslati lehetőségei 142 Kérdések, feladatok 142 3. Vendéglátó gazdálkodás 145 3.1. Számviteli, ügyviteli ismeretek 145 3.2. A vállalkozások vagyona 151 3.3. Statisztikai alapfogalmak 159 3.4. Árképzés 171 Kérdések, feladatok 193 3.5. Elszámoltatás 194 Kérdések, feladatok 209 3.6. Készletgazdálkodás 209 Kérdések, feladatok 217 3.7. Költség, költséggazdálkodás 217 Kérdések, feladatok 222 3.8. Bevétel összetétel elemzése, áfaszámítás 223 Kérdések, feladatok 228 3.9. Munkaerő- és bérgazdálkodás 228 Kérdések, feladatok 247 3.10. Jövedelmezőség 248 Kérdések, feladatok 256 Fogalomtár (fogalomgyűjtemény) Irodalomjegyzék 267 Mellékletek 269 Iratminták 273
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 390 Ft

A termék megvásárlásával

139 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó kereskedelmi és idegenforgalmi továbbképző kft.
Kiadás éve2009
Oldalak száma:283
Súly200 gr
ISBN2399991774297
ÁrukódSL#2108445951
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 390 Ft

A termék megvásárlásával

139 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Az ízek varázsaAz ízek varázsa