Szőlő és bor (Szügyi Edit rajzaival;. átdolgozott és bővített kiadás) (A szőlőtőke részei, A szőlőtermesztés környezeti feltételei, A termő szőlő munkái, Házikerti lugasművelés...)

mezőgazdasági kiadó  | puhatáblás, ragasztókötött  |  362 oldal

Libri Antikvárium
Tartalom Előszó 5 A szőlő A szőlőtőke részei 9 A gyökérzet 9 A törzs és a hajtásrendszer 10 A szőlő táplálkozása és életműködése 17 A szőlőtermesztés környezeti feltételei 19 A hőmérsékleti viszonyok 19 A domborzat és a terület fekvése 20 A talaj 20 A szőlő szaporításának módjai 23 A szaporítóanyag előállítása 23 A szőlő telepítése 39 A telepítés előkészítése 39 A talaj előkészítése telepítésre 46 A telepítés végrehajtása 50 A szőlő támberendezése 56 Új telepítésű szőlők gondozása 59 A termő szőlő munkái 62 A metszés 62 Az elpusztult tőkék pótlása 97 A talajmunkák 107 A hajtásválogatás 111 A kötözés 111 A hónaljazás 113 A csonkázás (tetejezés) 113 A trágyázás és tápanyag-visszapótlás 115 A szőlő növényvédelme 133 Gombás betegségek 133 Rovar kártevők 144 Élettani elváltozások 149 Időjárás okozta elváltozások 150 Permetezési menetrend 152 A védekezőszerek ismertetése 154 Permetező- és porozógépek 158 Termő szőlők átállítása korszerű művelési formákra 160 Az átállítás indokai és előnyei 160 A szőlősorok szélesítése 161 Átállítás korszerűbb művelésmódokra 161 A tőkeoltás módszerei 163 Zöldre fásoltás 163 Oltás gyökérnyakba 165 Oltás gyökértörzsbe 167 Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei 169 Leromlás okának kivizsgálása 169 Tőkék felerősítése trágyázással 170 Tőkefej rendbehozása 171 Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása 173 Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből 175 Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése 176 Szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek 176 Házikerti lugasművelés 182 A lugas helyének kijelölése 183 A fajta kiválasztása 185 Az ültetés 188 A lugas támaszberendezései 190 A támaszberendezések anyaga 197 Lugasformák és alakító metszésük 198 A lugasformák kinevelésének általános szabályai 209 A termő lugas metszése 211 A lugas hajtásainak kezelése 213 A lugas növényvédelme 217 A termést szabályozó eljárások 218 A trágyázás és az öntözés 221 A lugastőkék téli fagyvédelme 223 A szüreti idő meghosszabbítása 224 A szőlő téli eltartása 225 A szőlőfajták ismertetése 229 Minőségi fehérborszőlő-fajták 232 Fehér tömegborszőlő-fajták 235 Vörösborszőlők-fajták 237 Csemegeszőlők-fajták 238 Labruska ízű direkt termő (ellenálló) fajták 243 Mellékízmentes ellenálló fajták 245 Hazai nemesítésű újabb szőlőfajták 245 Fehérborszőlő-fajták 245 Vörösborszőlő-fajta 246 Festőborszőlő-fajták 246 Peronoszpórával szemben részben ellenálló fajták 247 Alanyfajták 248 Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése 249 A bor A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók 263 A pince 263 A boroshordók 264 Az üvegballonok 268 A műanyag edények 268 A szüret és a szőlő feldolgozása 270 A szőlő érése és a szüret ideje 270 A szőlőfürt és részei 271 A feldolgozás előkészületei 272 A szőlő zúzása és sajtolása 272 A fehér bor készítése 272 A vörös és a sillerbor készítése 277 A must cukortartalmának mérése (fokolás) 279 Az új borok édességének megtartása 280 A must tartósítása 280 A töményített (sűrített) must készítése 281 A must javítása 281 A csemegeborok, az ürmös borok és a habzóborok házi készítése 281 Borecet készítése 284 A szőlőtörköly felhasználása 284 A bor kezelése 286 A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése 286 A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük 287 Az alkoholtartalom meghatározása 288 Az egyszerű borkezelés műveletei 290 A borok házasítása 297 A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása 298 A derítés 301 A szűrés 303 Borbetegségek 305 Borhibák 308 Hasznos tudnivalók A bor az ember életében 313 Hogyan "tálaljuk" a bort? 314 Magyarország szőlőterülete és -termése 1979-ben 315 Területszámítás 316 Szaporítóanyag- és karószükséglet-számítás 317 100 négyzetméterenként iskolázható szőlővessző mennyisége 317 A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben 318 Borszőlőfajták érési ideje 319 Csemegeszőlő-fajták érési ideje 321 Borospince levegőjének páratartalma 322 A huzal hossza és súlya 322 Különböző minőségű rönkök súlya 322 Adatok hasított karó készítéséhez 323 A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben 323 Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztésben 324 Permetlészükséglet hektáronként 324 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége 325 A must alkotórészei 325 A must fajsúlya és az erjedési vesztesége 326 A bor alkotórészei 326 A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra 326 Egyéb adatok még a borról 327 Borseprő - seprőnyeredék 327 A seprőből lepárolható pálinka mennyisége 328 Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya 328 A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége 328 Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete 329 Kénezés 329 Üres hordók kénezése 329 A must és a bor kénezési táblázata 330 Boroshordók fontosabb adatai 330 A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel 331 A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel 331 Gyors hordómérő-táblázat 332 A szőlőtermesztő munkanaptára 333 Január-február 333 Március 334 Április 334 Május 335 Június 336 Július 337 Augusztus 337 Szeptember 338 Október 339 November 339 December 340 Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok 341 Továbbképzéshez ajánlott irodalom 343 Szőlő 343 Bor 343
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 990 Ft

A termék megvásárlásával

399 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Oldalak száma:362
Súly469 gr
ISBN2310013283948
ÁrukódSL#2112158684
Kötéspuhatáblás, ragasztókötött

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 3 990 Ft

A termék megvásárlásával

399 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Navessa Allen: Lights OutNavessa Allen: Lights Out