Szarvasmarha-tenyésztők kézikönyve - Szarvasmarhatenyésztők kézikönyve

mezőgazdasági könyvkiadó váll.  | 1979  | keménytábla, védőborító  |  654 oldal

Libri Antikvárium
TARTALOM A GAZDASÁGOS TEJ- ÉS MARHAHÚSTERMELÉS FELTÉTELRENDSZERE (Dr. Guba Sándor, Dr. Ember János) A kereslet 18 A hazai fogyasztás és a várható igények 18 A várható exportlehetőségek 24 A tej- és tejtermékexport perspektívái 24 A marhahúsexport 25 A tej- és marhahústermelés gazdaságossága 28 A ráfordítások hatékonysága 28 A tej- és marhahústermelés jövedelmezősége 34 A különböző termelés irányok jövedelmezőségének feltételei 36 Az iparszerű termelés 40 Objektív feltételek 40 Szubjektív feltételek 42 Ajánlott irodalom 44 A TENYÉSZTÉS (Nemesítés) - Dr. Dohy János, Dr. Guba Sándor Az értékmérő tulajdonságok és "súlyozásuk" 47 Tejtermelés és tejalkotórészek 47 A tejtermelést befolyásoló egyéb értékmérő tulajdonságok 52 A hústermelő képesség 61 A küllemmel szemben támasztott igények 73 A termelési tulajdonságok megfigyelése (ellenőrzése) és nyilvántartása 81 Adatgyűjtés a tejtermelő üzemekben 82 Adatgyűjtés a hústermelésre szakosított, iparszerű technológiával működő üzemekben 85 A szaporodásbiológiai tulajdonságokra vonatkozó adatgyűjtés 86 A törzskönyvezési rendszer (törzskönyvi osztályba sorolás) elvei és példái 88 A tenyészértékbecslés és szelekció 93 Az ősök és az oldalági rokonok értékelése 96 Tenyészértékbecslés a fenotípus (saját teljesítmény) alapján 98 Az ivadékvizsgálat 100 A jelenleg tenyésztett és az ipari rendszerű telepeken használható fajták és értékelésük 109 A kettős hasznosítású fajták 109 Tejelő fajták 118 Húsfajták 126 A tenyésztési eljárások 136 Fajtatiszta tenyésztés 138 Keresztezési eljárások 145 A tenyésztő- (nemesítő) munka tervezése és szervezése 157 Új tudományos eredmények várható hatásai a tenyésztőmunkára (dr. Horváth Miklós közreműködésével) 161 Ajánlott irodalom 165 TAKARMÁNYOZÁS (dr. Guba Sándor, dr. Laki István, Vörös Ferenc) A szarvasmarha takarmányfelvételét befolyásoló tényezők 167 A kérődzők takarmányfogyasztását befolyásoló élettani tényezők 168 A kérődzők takarmányfogyasztását befolyásoló fizikai tényezők 170 A szarvasmarha emésztési sajátosságai 174 A kérődzés és befolyásoló tényezői 174 A bendő- és az emésztőfermentumok kialakulása 176 A takarmányok táplálóanyagainak emésztése 180 A megemésztett táplálóanyagok hatása az állati termékek előállítására 186 Egyes vitaminok szintézise a bendőben 190 A kérődzők ásványianyag-ellátása 191 A kérődzők ivóvízellátása 195 A tömegtakarmányok termesztése az ipari rendszerű termelési körülmények között 196 A takarmánynövények összetételének változása a megváltozott körülmények között 197 A takarmányozástechnológia változásának hatása a táplálóanyag-ellátásra 200 A hasznosítás szerinti igény a takarmánytermesztéssel szemben 202 A takarmányellátás szervezése 203 A fontosabb takarmánynövények tárolása és felhasználása 205 A takarmánynövények tartósítása 205 A kukorica 217 Cirokfélék 222 A lucerna 225 A legelő és a kaszáló 229 Szántóföldi és ipari melléktermékek 234 Keveréktakarmányok, koncentrátumok, takarmánykiegészítők 243 Abrakkeverékek nyers- és alapanyagai 244 Koncentrátumok 245 Takarmánykiegészítők 247 A keveréktakarmányok gyártása 250 A takarmányozás higiéniája (dr. Horváth Miklós) 252 A tömegtakarmányok felhasználásának higiéniája 252 Az abraktakarmányok felhasználásának higiéniája 254 A takarmányvizsgálatok, takarmányminősítés 256 Ajánlott irodalom 258 ELHELYEZÉS, ISTÁLLÓGÉPESÍTÉS (dr. Guba Sándor, Harsányi Lehel, Vörös Ferenc, dr. Horváth Miklós) A szarvasmarha igényei az elhelyezéssel szemben 261 Az iparszerű szarvasmarhatartó telepek létesítésének üzemi és közgazdaságai szempontjai 268 Tejtermelő tehenészeti ágazat 269 Húshasznú tehéntartási ágazat 272 Tenyészüsző-nevelő ágazat 273 Hizlalóágazat 274 Állategészségügyi igények az iparszerű szarvasmarhatartásban 275 Járványvédelem (dr. Horváth Miklós) 276 A külső és belső élősködők elleni védekezés 280 A szarvasmarhatelepek létesítése (Mártha Sándor közreműködésével) 282 Tervezés, előkészítés 282 Épülettípus, teleprendszer 284 Szarvasmarhatelepek elrendezése 292 Az istállók belső elrendezése 294 Járulékos létesítmények 295 A felújítás (teleprekonstrukció) 296 Az iparszerű szarvasmarhatartásban alkalmazott technológiai folyamatok és gépesítésük 300 A gépesítés igényei és lehetőségei 300 A takarmányozás gépesítése 300 A trágyaeltávolítás gépesítése 307 Az ivóvízellátás berendezései 317 A fejés és tejkezelés gépei és berendezései 318 Tejhűtő és tejtároló berendezések 331 Ajánlott irodalom 334 A TEHÉNTARTÁS TECHNOLÓGIÁJA (Wolf Gyula, dr. Horváth Miklós) A tejtermelésre szakosodott tehéntartás technológiája 338 A tenyésztéssel kapcsolatos feladatok 338 A tehenek táplálóanyag-szükséglete és takarmányozása 342 Tartási módok 361 Szaporítás 381 Fejés 393 A tehenek ápolása 413 A hústermelésre szakosodott tehéntartás technológiája 417 A tenyésztésel kapcsolatos feladatok 418 Táplálóanyag-szükséglet 419 A húshasznú szarvasmarhatartás takarmányozásának hazai adottságai 422 Tartási módok 430 Szaporítás 434 A tehenek ápolása 437 Járványvédelem 437 Ajánlott irodalom 438 A BORJÚNEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (dr. Stefler József) Általános szempontok a borjúnevelésben 441 Kapcsolat a tehenészettel 441 A borjak ivar szerinti eltérő növekedése és fejlődése 442 A borjú igénye a környezeti tényezőkkel szemben 443 A borjak takarmányozása 446 A borjak táplálóanyag-szükséglete 446 A borjak fontosabb takarmányai 446 Az itatások száma 456 Az itatóedények megválasztása 456 A tejitatás higiéniai szabályai 457 Tartási rendszerek a borjúnevelésben 458 Profilaktórium 459 Borjúistálló 460 Utónevelő 468 A borjak ápolása 470 Az újszülött borjú ápolása 470 Ápolási munkák a borjúistállóban (dr. Horváth Miklós) 471 Állategészségügyi feladatok a borjúnevelésben (dr. Horváth Miklós) 472 Járványvédelem 473 Coli-hasmenés elleni védekezés 475 Vírusok okozta emésztő- és légzőszervi megbetegedések elleni védekezés 476 Paraziták elleni védekezés 477 Ajánlott irodalom 477 A TENYÉSZÜSZŐ- ÉS TENYÉSZBIKA-NEVELÉS TECHNOLÓGIÁJA (dr. Stefler József, Wolf Gyula) A tenyészüsző-nevelés technológiája 479 Tenyésztői elvek a tenyészüsző-nevelésben 479 A tenyészüszők takarmányozása 496 Tartási rendszerek a tenyészüsző-nevelésben 499 A tenyészüszők ápolása 507 Állategészségügyi feladatok a tenyészüsző-nevelésben 509 A tenyészbika-nevelés technológiája 509 Tenyésztői elvek a tenyészbika-nevelésben 509 A takarmányozás 512 A tenyészbikajelöltek elhelyezése a vizsgálóállomáson 516 A tenyészbikajelöltek minősítése 519 A növendék tenyészbikák ápolása 522 A sajátteljesítmény-vizsgálat állategészségügyi előírásai 523 Ajánlott irodalom 523 A SZARVASMARHA-HIZLALÁS TECHNOLÓGIÁJA (Boda Imre) A szarvasmarha növekedési sajtásságainak jelentősége a hústermelésben 526 A hízó marhák takarmányozása 532 A hízó marhák táplálóanyag-szükséglete 532 Etetési módok a szarvasmarha hizlalásban 536 Borjúhizlalás 537 Növendék bikák hizlalása 540 Üszőhizlalás, a hízó üszők egyszeri leelletése (üszők előhasznosítása) 550 Kifejlett szarvasmarhák feljavítása 552 Tartási rendszerek a szarvasmarha-hizlalásban (Mártha Sándor közreműködésével) 554 Lekötéses tartás, zárt istállóban 559 Lekötés nélküli tartás, zárt istállóban 559 Kötetlen tartás, nyitott istállóban és karámban 567 A növendékmarha-hizlalás munkaerő-szükséglete 570 A vágómarhák átadása 571 A vágómarhák élősúlyának megállapítása 571 A vágómarhák szállítása 572 A vágómarhák minősítése 573 A szarvasmarha húsának minősítése és darabolása 580 Ajánlott irodalom 584 TERMELÉSI RENDSZEREK, TÁRSULÁSOK A SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉSBEN (dr. Guba Sándor, dr. Tamás Károly) 585 A mezőgazdaság integrálásának szükségessége 585 Integráció a mezőgazdaságban 586 Integráció a tőkés viszonyok között 590 Integráció a szocialista viszonyok között 591 Az integráció szervezeti formái hazánk mezőgazdaságában 593 A termelési rendszer fogalma 601 A termelési rendszerek kialakításának társadalmi-gazdasági tényezői 601 A termelési rendszerek kooperációs feladatai 605 A termelési rendszerek (kooperációs) feladatai a tenyésztőmunkában 605 Az üszőnevelés és a marhahízlalás koncentárciója 606 Takarmánybetakarító géptársulások 608 Termékfeldolgozás és -értékesítés 610 A szarvasmarha-tenyésztési rendszerek legfontosabb szolgáltatásai 611 A takarmányozási szolgáltatás 611 A fejlesztés anyag- és eszközigénye, beszerzés, gépszervíz 612 A termelési rendszerek érdekeltségi viszonyai 613 A termelésfejlesztés szellemi bázisa 614 Ajánlott irodalom 615 A NAGYÜZEM ÁLTAL INTEGRÁLT TEJ- ÉS HÚSTERMELÉS A HÁZTÁJI ÉS KISEGÍTŐ GAZDASÁGOKBAN (dr. Guba Sándor, dr. Babinszky Mihály) A háztáji és kisegítő gazdaságok fogalma, a kistermelők rétegei 617 A háztáji és kisegítő gazdaságok helye és szerepe a népgazdaságban, fejlődésének tendenciái 618 Az integráció lehetőségei és feltételei 624 Az integráció szervezete és működése 625 A technológia korszerűsítése a kisüzemi szarvasmarhatartásban 637 A kisüzemi szarvasmarhatartás támogatási, hitel- és adórendszere 642 Ajánlott irodalom 643 Tárgymutató 645
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 990 Ft

A termék megvásárlásával

699 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:közepes állapotú antikvár könyv - kopottas
kopottas
Kiadó mezőgazdasági könyvkiadó váll.
Kiadás éve1979
Oldalak száma:654
Súly3099 gr
ISBN2310010742523
ÁrukódSL#2112266467
Kötéskeménytábla, védőborító

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 990 Ft

A termék megvásárlásával

699 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Rebecca Ross: Ruthless Vows - Könyörtelen eskük - Libri Különleges KiadásRebecca Ross: Ruthless Vows - Könyörtelen eskük - Libri Különleges Kiadás