Kertészet (Harmadik teljesen átdolgozott kiadás)

mezőgazdasági kiadó  | 1978  | vászon  |  655 oldal

Libri Antikvárium
Bevezetés 15 A kertészeti termesztés jelentősége, jellemzése és fejlesztésének kérdései A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége 21 A zöldségfélék népélelmezési jelentősége 22 A gyümölcsök népélelmezési jelentősége 24 A szőlő és a bor népélelmezési jelentősége 31 A kertészeti termesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései 33 A zöldségtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései 36 A gyümölcstermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései 39 A szőlőtermesztés jellemzése és fejlesztésének kérdései 42 Az üzemen kívüli kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései 44 Az egyéb kertészeti ágazatok jelentősége 45 Zöldségtermesztés A zöldségtermesztés története 49 A zöldségnövények rendszerezése 54 A zöldségnövények származása 54 A hő szerepe a zöldségtermesztésben 56 A zöldségnövények rendszertani csoportosítása 59 A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása 59 A zöldségnövények csoportosítása felhasználásra szánt részeik alapján 61 Szaporító- és termesztőberendezések 63 A palántanevelő- és termesztőberendezések fejlődése 63 A berendezések telepítése 66 Palántanevelő- és hajtatóberendezések kezelése 67 Palántanevelő- és hajtatóberendezések hasznosítása 69 A zöldségnövények szaporítása 71 A szaporítóanyag különleges kezelése 71 A zöldségnövények vetésének, ültetésének ideje és feltételei 72 Vetési módok 74 A palántanevelés célja és lehetőségei 74 A palántanevelés munkái 75 A palántanevelés különleges módjai 75 A palánta kiültetése állandó helyére 77 Növényváltás, tápanyagellátás, növényápolás 78 Növényváltás a zöldségtermesztésben 78 A zöldségnövények tápanyagellátásának egyes kérdései 81 Növényápolás 84 Növényvédelem 84 A zöldségnövények öntözése 87 A növény vízigényének jellemzése 88 A vízfelhasználás dinamikája 90 A víz hozzáférhetősége a növény számára 91 A vízigény kielégítésének lehetőségei 93 A zöldségnövények öntözésének vízforrásai 95 Öntözési célok a zöldségtermesztésben 96 Öntözési módok, öntözési technika 97 Az öntözővíz mennyiségének tényezői 97 Az öntözés idejének megállapítása 105 Az öntözés hatása a termésre 106 A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra 108 A szedés ideje 108 A szedés módja és eszközei 109 Előkészítés értékesítésre, előfeldolgozás 110 Csomagolás, szállítás 111 A zöldségnövények tárolása, eltartása 113 Zöldségmagtermesztés 115 Története és jelentősége 115 Termesztőfajtái, termőhelyi igényei 117 Vetésforgó, trágyázás, növényápolás 119 Vetés és kiültetés 121 Megtermékenyülés, izolálás 122 Szelekció 122 A dugványok és maghozók átteleltetése 124 Aratás, cséplés, magfejtés 124 Tisztítás, tárolás 125 Káposztafélék 127 Fejes káposzta 127 Kelkáposzta 139 Karalábé 143 Karfiol 148 Bimbóskel 153 Gyökérzöldségfélék 154 Sárgarépa 154 Petrezselyem 161 Zeller 163 Retek 165 Cékla 172 Hagymafélék 175 Vöröshagyma 175 Fokhagyma 185 Póréhagyma 188 Téli sarjadékhagyma 188 Metélőhagyma 189 Csucsorfélék 191 Paradicsom 191 Paprika 204 Tojásgyümölcs 220 Kabakosok 221 Sárgadinnye 221 Görögdinnye 227 Uborka 230 Spárgatök 240 Sütőtök 242 Hüvelyesek 44 Borsó 244 Bab 254 Levélzöldségfélék 263 Fejes saláta 263 Spenót 274 Évelő zöldségfélék 279 Spárga 279 Torma 283 Sóska 287 Rebarbara 292 Gyümölcstermesztés A gyümölcstermesztés története 295 A hazánkban termelt gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása 298 Gyümölcstermesztésünk helyzete és fejlesztése 299 Almagyümülcsűek 299 Csonthéjas gyümölcsűek 300 Héjasgyümölcsűek 302 Bogyósgyümölcsűek 303 A gyümölcstermő növények termesztési szempontból fontosabb morfológiai és élettani sajátosságai 305 A gyökérrendszer 305 A hajtásrendszer 306 A törzs 306 A korona 307 A gyümölcsermő növények fenológiája 310 A rügyfakadás 310 A virágzás 310 A hajtásnövekedés és a virágrügyképződés 313 A gyümölcs fejlődése 314 A gyümölcstermesztés ökológiai és közgazdasági feltételei 316 Az éghajlati tényezők 316 Fény és hőmérséklet 316 Csapadék-, vízellátás 318 A szél 320 Talajtényezők 320 A talaj vízháztartási tulajdonságai 321 A fontosabb gyümölcsfajok ökológiai igényei 322 Gyümölcstermesztési tájak 324 Közgazdasági tényezők 326 Munkaerőhelyzet 326 Közlekedési és szállítási viszonyok 328 A gyümölcstermő növények szaporítása 329 A gyümölcsfák ivartalan szaporítása 329 Az oltványok 331 A gyümölcsfák ivaros szaporítása 335 Az oltványok nevelése 335 A gyümölcsfák alanyai 338 A nagyüzemi gyümölcsösök létesítése 341 A fajta megválasztása 342 Az üzemi gyümölcsösök telepítésének tervezése 375 Művelődésmódok a gyümölcstermesztésben 376 A gyümölcsös talaj-előkészítése 379 A telepítési anyag beszerzése, minősége és gondozása 383 A gyümölcsfák ültetése 385 A gyümölcsfák gondozása 388 A gyümölcsfák életszakaszai 388 A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig 389 A fontosabb koronaformák és kialakításuk a gyümölcstermesztésben 393 A termő gyümölcsfák ápolása 402 Talajművelés a gyümölcsösben 405 A gyümölcsös trágyázása 410 A gyümölcsösök öntözése 412 Bogyósgyümölcsűek ápolási munkái 419 A gyümölcsösök növényvédelme 419 A gyümölcs betakarítása 421 Szőlőtermesztés (Csáky A.) 390 A szőlőtermesztés története 437 A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete 438 A magyar szőlőtermesztés története 440 Szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése 444 Borvidék 444 A borvidékekbe nem sorolt jó bortermelő helyek 447 Szőlőtermesztés a be nem sorolt területeken 447 A szőlő növényrendszertani besorolása 448 A szőlő leírása 450 A szőlőtermesztés környezeti feltételei 456 Éghajlati tényezők 456 Az éghajlatot módosító környezeti tényezők 461 A szőlő talajigénye 462 A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusa és vegetációs fázisai 464 Szőlőtőke életszakaszai 464 A szőlő évi biológiai ciklusa 465 A szőlő szaporítása 472 Ivaros - generatív - szaporítás 472 Ültetési anyag előállítása 473 Szaporítás tőkepótlás céljából 481 Szőlőültetvények létesítésének legfontosabb szempontjai 484 A telepítés előkészítésének munkái 485 A szőlőfajták megválasztása 489 A telepítési anyag megválasztása és előkészítése 512 Az ültetés előkészítése és végrehajtása 513 Az ültetvények gondozása a termőrefordulásig 514 A szőlő támaszrendszere 516 A tőkeművelésmódok megválasztása 518 A tőkeművelésmód fogalma és a művelésmódok csoportosítása 518 A tőkeművelésmódot meghatározó tényezők 518 Az intenzív termesztésben alkalmazott tőkeművelésmódok 523 Hagyományos tőkeművelésmódok 525 A házikertekben alkalmazott lugasművelések 526 A szőlőültetvények termesztéstechnológiája 526 A zöldmunkák 533 Tápanyag-gazdálkodás 536 A szőlő talajművelése 544 A szőlő öntözése 548 A szőlő növényvédelme 550 A termés betakarítása 556 A szőlő feldolgozása 561 A borászati üzem és berendezése 562 A szőlő feldolgozása és borkészítés 567 A borérlelése és kezelése 571 Borbetegségek 582 Borhibák 584 A bor ellenőrző vizsgálata 584 Környezetrendezés - kertépítés (K. Szabó I. - Kecskés T.) A zöldfelületek jelentősége 591 A környezetalakítás műszaki létesítményei 592 A kertek berendezése 595 Kertberendezési tárgyak 602 A növények szerepe a kertépítésben 613 A növényanyag 617 A kertészeti munkák kivitelezése 627 Kertfenntartási munkák 629 Irodalomjegyzék 631
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 050 Ft

A termék megvásárlásával

105 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Saját képpel
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1978
Oldalak száma:655
Súly1600 gr
ISBN2399985642168
ÁrukódSL#2109562800
Kötésvászon

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 050 Ft

A termék megvásárlásával

105 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Shona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolyaShona Innes: Az internet olyan, mint egy pocsolya