A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
mezőgazdasági kiadó
| 1982
| kemény kötés
|
135 oldal
ELŐSZÓ
Az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak otthon - a ház körül - állattartással. A ház körüli állattartás, állattenyésztés jelentős népgazdasági tényezővé, a tartók számára hasznos jövedelemforrássá vált. További fejlesztése állami támogatást élvez. A kisállatok tenyésztésével sokan kedvtelésből foglalkoznak, többen aktív pihenésnek tekintik az állattartást, a legtöbben azonban anyagi megfontolásból, gazdasági haszon reményében tartanak állatot. Tulajdonképpen nem is az a fontos, hogy ki milyen célból foglalatoskodik sertéssel, baromfival, nyúllal, birkával, kecskével, hanem az, hogy tevékenységével az egészséges, aktív pihenésen túl a népgazdaság számára is jelentős új értéket állít elő, ami részben kikapcsolódást jelent, részben anyagi hasznot hoz.
Az utóbbi időben az eddig is közkedvelt, háztájiban tartott állatokon - szarvasmarha, sertés, baromfi - túl egyre növekszik az érdeklődés a valaha "szegény ember tehenének" tartott kecske iránt. Egyre többen keresnek meg minket aktív dolgozók - akik között van bányász, asztalos, orvos, banktisztviselő, esztergályos, háziasszony és sok nyugdíjas is - azzal, hogy adjunk segítséget az otthoni kecsketenyésztéshez, mondjuk meg, mit etessenek, hogyan fejjenek, mikor pároztassanak stb., stb.
TARTALOM
Bevezetés 5
Milyen feltételek mellett tarthatunk kecskét? 7
Melyek azok az adottságok, amelyek a kecsketartás mellet szólnak, azt jövedelmezővé teszik? 9
Készítsük magunk a kecske istállóját! 12
Milyen kecsketenyészetet - telepet - tervezzünk? 16
Az épületek berendezései 21
A kecske tenyésztése 26
Milyen a jó tenyészállat? 26
Milyen állatokat vásároljunk? 27
Néhány szó a hasznosítási típusokról 32
Melyek a legelterjedtebb és legjelentősebb tejhasznú kecskefajták? 33
A szánentáli kecske 33
A toggengurgi kecske 35
Az őzszínű kecske 36
A núbiai kecske 38
Az alpesi kecske 38
A magyar parlagi kecske 41
A tejhasznú kecskék küllemi megítélése 42
A tejhasznú anyakecske külső testalakulásának bírálata 44
A tejhasznú tenyészbakok küllemi megítélése 46
Hogyan tenyésszünk? 47
A tenyészanyag és a tenyésztési eljárás megválasztása 48
Házi törzskönyv készítése 53
A tenyésztési adatok nyilvántartása 54
Termelési adatok gyűjtése 54
A kecskék egyedi megjelölése 57
A kecske tartása 59
A szaporítás 59
A kecske ivarzása 60
Tenyésztésbe vétel, tenyésztésben tartás 60
Párosítás 61
A vemhesség 64
Az ellés 66
Szaporodási zavarok 69
Az újszülött kecskék gondozása 70
Természetes felnevelés 72
Mesterséges felnevelés 73
Választás, a növendék kecskék felnevelése 75
A kecske haszna 78
Tejtermelés 78
A tejelési időszak (laktáció) 80
A tej zsír- és fehérjetartalma 80
A fejés 81
Hústermelés 84
Gidák hizlalása 86
Selejt anyák feljavítása 86
Takarmányozás 87
A kecske takarmányai 88
A legelő 88
Zöldtakarmányok 90
Gyökér- és gumós takarmányok 91
Melléktermékek, kerti, konyhai hulladékok 91
Széna és szalma 92
Silózott és szalma 93
Szemes takarmányok 94
Ásványi anyagok 95
Vitaminok 96
A kecske vízszükséglete 98
A kecske táplálóanyag-szükséglete, takarmányjai 98
Növendék kecskék takarmányozása 99
Pároztatásra való előkészítés és a vemhes kecskék takarmányozása 100
Tejtermelő anyakecskék takarmányozása 101
Tenyészbakok takarmányozása 103
A kecske ápolása és betegségei 105
A betegségmegelőzés tennivalói 105
A kecske betegségei 109
Az emésztőszervek betegségei 109
Élősködők és gombák okozta megbetegedések 111
Fertőző betegségek 113
Állategészségügyi program 115
Nagyüzemi kecsketenyésztő gazdaságok és a kisüzem kapcsolata 116
Együttműködési megállapodás 117
Az együttműködés célja 117
A termelőszövetkezet kötelezettsége 117
A kistermelő kötelezettségei 118
Értékesítési és térítési díjak 119
Egyéb feltételek 120
Gazdálkodj okosan! 122
A kecske termékei a konyhában 127
A gidahús 127
Kecskegida kirántva 127
Töltött kecskegida 128
Gidapörkölt 128
Gidapaprikás galuskával 129
Fokhagymás gidacomb 129
Kecskegulyás 129
Paprikás kecskeszalámi 130
Mit készíthetünk kecsketejből? 130
Felhasznált irodalom 132