Juhtenyésztés (Függelék: A kecske tenyésztése)

mezőgazdasági kiadó  | 1955  | kemény kötés  |  184 oldal

Libri Antikvárium
Tartalom Első rész Bevezetés Egymilliárd juh szolgálja már az embert! 3 A juh domesztikációja 4 A juh népgazdasági jelentősége 7 A juh mezőgazdasági jelentősége 8 A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás ? 10 A juh megnevezése ivar és kor szerint 12 Második rész Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlásához A testtájak külső alakulásának ismertetése 13 A fej 13 A törzs 15 A végtagok 18 A juh konstitúciós típusai 20 Méretek felvétele a juhon 20 A juh súlya 22 A juh életkorának meghatározása 23 A juhok bőre 24 A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság 25 Gyapjúismeret A gyapjú 27 A bundát alkotó szőrképletek 27 A gyapjúszál kémiai összetétele 30 Lúgok és savak hatása a gyapjúra 30 Gyapjúzsír 30 A gyapjúszál tulajdonságai 33 A gyapjúszál színe 33 A gyapjúszál fénye 34 A gyapjúszál ,,finomsága" (vastagsága) 35 A gyapjúszál hűsége 40 A gyapjúszál erőssége (szakítóereje, szilárdsága, tartóssága) 40 A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága 42 A gyapjúszál nyújthatósága 43 A gyapjúszál rugalmassága 44 A gyapjúszál zsugorodó- és nemezedő-képessége 44 A gyapjúszálak hossza 45 A belszerkezet (jelleg) 45 A gyapjú összértékét kifejező ,,szortimentum"-ok 47 Kiegyenlítettség 49 Gyapjúféleségek 51 ,,Nyírósúly", ,,gyapjúanyag", ,,rendement" 53 Harmadik rész A juh fajtái A juhfajták csoportosítása 56 A merinók 57 A finom posztógyapjas merinó 58 A rambouillet vagy francia fésűsmerinó 59 A francia húsmerinó 60 A német húsmerinó 61 A magyar fésűsmerinó 63 A Szovjetunió ,,finomgyapjas" fajtái 67 A cigája 71 A racka 74 A tolna-baranyai sváb juh 77 A keletfríz 77 A karakul 79 Ile de France 81 Az angol down-juhok 83 Egyéb fajták 85 Negyedik rész A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása Milyen fajtát tenyésszünk? 92 Az anyajuhok bonitálása 92 1. Termékenység és nevelőképesség 94 2. Egészséges, ép és szilárd szervezet 96 3. Testnagyság 96 4. A kor 98 5. Testalkat 100 6. Termelőképesség 100 A gyapjúhozamot befolyásoló tényezők 100 Testnagyság 100 A bőr ráncoltsága 101 A test benőttsége 102 A fürthosszúság 103 A gyapjú sűrűsége 103 A gyapjú minősége 104 A tejtermelőképesség 105 A hústermelőképesség 105 7. Igénytelenség és étkesség 106 8. Származás és átörökítőképesség 106 A tenyészkosok bonitálása 107 Szükséges-e a juhtenyésztésben az utódvizsgálat 110 Kosok kiválasztása utódvizsgálatra 111 A háremek összeállítása utódvizsgálatra 112 Az utód vizsgálatra kijelölt kosok elhelyezése, takarmányozása és ápolása 114 A háremekbe beosztott anyák takarmányozása és ápolása 115 Adatgyűjtésre szolgáló jegyzőkönyv |15 Termékenyítés és az ivadékok felnevelése az utódvizsgálat során 117 A hústermelő-képesség vizsgálata 118 A kosok értékelése 119 Milyen értékmérőkre alapítsuk a vizsgálatot és mikor kapunk ezekre adatokat ? 120 Elejthető-e egyes tulajdonságok értékelése? 120 Adott juhászat számára hogyan értékeljük az utód vizsgált kost? 121 Törzsnyáj-alakítás 122 Juhok törzskönyvezése 123 Állományfelvétel 123 Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése 124 A küllemi bírálat előfeltételei 125 Jegyezzük fel összes anyajuhaink termelési adatait! 127 A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyagszükséglete 130 A juh nyári takarmányai 133 Gyeplegelők 133 Tarlók 134 Mesterséges legelők 135 Óvóintézkedések legeltetés közben 135 A legeltetés rendje 136 A juhászkutya 138 A juh téli takarmányai 139 A szilázsok 140 Téli legelők 141 Nedvdús takarmányok 142 Szénafélék 142 Szalmafélék 143 Abrakfélék 143 A juhok itatása 143 A tenyészkosok takarmányozása 144 A juhakol 146 Az akolépítés általános elvei 146 Az aklok berendezése 147 Nyitott aklok (fészerek, színek) 150 A juh ápolása 153 Körömápolás 153 Orrbagócs-betegség (Oestrosis) 153 Kergeség (Coenurosis) 154 Hólyagférgesség 155 Bárányok galandférgessége 155 Gyomor-bélférgesség és tüdőférgesség 155 A mételykór 156 A juhcsimbe 157 A rühösség 159 A juhok büdössántasága (panaritiuma) 160 Tőgy gyulladás 162 Felfúvódás 162 Ötödik rész A párosítás, pároztatás, vemhesség és elles Tenyészeljárások 163 A párosítás 164 Az üzekedés (berregés) jelei, tartama és ismétlődése 165 Mikor ellessünk? 166 A sűrített (gyakoribb) elletés 170 Elletés az anyanyájak megosztásával 171 Egy koshoz hány anyajuh osztható be? 171 Az anyák és kosok előkészítése a pároztatásra 172 A pároztatás (behágatás, beűzetés) 175 A pároztatási idény időtartama 176 Az utópároztatás 177 A mesterséges termékenyítés 178 A vemhesség jelei és tartama 179 A vemhes anya takarmányozása és ápolása 180 Elvetélés és koraszülés 181 A juh szaporasága 182 Az ellés 183 A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása 184 Hatodik rész A juh felnevelése A szopós bárány ápolása és táplálása 187 A szopós bárányok osztályozása 192 A bárányok leválasztásának ideje 193 A növendékjerkék és ürük takarmányozása 194 A növendékkosok második bonitálása, takarmányozása és ápolása 195 Hetedik rész A juhok gyapjú termelése Milyen gyapjút termeljünk? 197 A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők 197 Az egészségi állapot hatása 197 Idegizgalmak 198 A táplálás hatása 198 A nemi élet, vemhesség és szoptatás hatása 199 Vannak-e különleges gyapjúnövesztő anyagok 200 A talaj és a klíma hatása 201 A nyírás gyakoriságának hatása a gyapjú növekedésére 201 A bunda ápolása az élő juhon 203 A juhok nyírása 204 Mikor nyírjuk a juhokat? 204 Mikor nyírjuk a bárányokat? 205 Előkészületek a nyíráshoz 205 Nyírás kézi ollóval 206 Nyírás géppel 207 A lenyírt bundák zsákolása és tárolása 208 A gyapjú beváltása 210 A bundák gyári osztályozása 211 Nyolcadik rész A juh tejtermelése A juhtejgazdaság jelentősége 212 A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai 214 A tej mennyisége és hozamának növelése 216 A fejés módja 220 A juhtej értékesítése 225 A roquefort és merinofort 226 Csermajori juhsajt 226 Kaskaval 227 Egyéb juhsajtok 227 A juhtúró 228 A zsendice és az orda 229 Vajkészítés juhtejből és savóból 230 Kilencedik rész A juh hústermelése A hústermelés fontossága a magyar juhászatokban 231 Mi a teendő a jobb húsminőség érdekében? 232 A fiatal vágójuh keresettebb! 233 A juhhús különleges íze 233 Tejes (szopós) bárányok hizlalása 234 Választott bárányok expressz-hizlalása 235 Választott bárányok hizlalása legeltetés beiktatásával 236 Kifejlődött (1% évesnél idősebb) ürük hizlalása 238 Kiselejtezett anyák feljavítása 239 A hízójuhok ápolása általában 239 A levágott juh húsipari felosztása 239 A juhbőrök kezelése 240 A bőr lefejtése 240 A bőr szárítása 240 A bor sózása 241 A pannofix-szőrme termelése 241 A juh bastardjai rokonfajokkal 242 Függelék A kecske tenyésztése A kecske gazdasági jelentősége 243 A házi kecske domesztikációja 244 Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához 245 A külső testtájak alakulása 245 A bőr, a szőrzet és a szín 246 Testméretek és testarányok 246 A súly 247 Az életkor meghatározása 247 A kecske fajtái 247 Tenyészállatok kiválasztása 250 A kecske takarmányozása 252 Pároztatás, vemhesség és ellés 254 A gödölyék és gidák felnevelése 255 A kecske ápolása 256 A kecske mint tejtermelő 256 A kecske mint hústermelő 257 A kecske mint erőtermelő 258 A kecske egyéb haszonvételei 258 A juh és kecske takarmányai (táblázat) 259 Tárgymutató 263
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 8 400 Ft

A termék megvásárlásával

840 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1955
Oldalak száma:184
Súly200 gr
ISBN2310004002343
ÁrukódSL#2109966061
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 8 400 Ft

A termék megvásárlásával

840 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Jamie Kern Lima: Te magad vagy a csodaJamie Kern Lima: Te magad vagy a csoda