Élelmiszerek és élelmianyagok klinikai minősítése

akadémiai kiadó  | 1998  | kemény kötés  |  105 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG A szerzők a klinikai táplálkozástudományi munkájuk során szerzett tapasztalatok segítségével megpróbálnak irányt mutatni az egészség megőrzését, illetve a betegségek gyorsabb és hatékonyabb gyógyulását elősegítő élelmiszerek előállítására. Elemzéseik során a táplálkozás-epidemológiai módszerekből indulnak ki. Kutatják a táplálkozási szokások és a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek összefüggéseit. Analizálják a közétkeztetés hibáit. A búzakorpa különböző hatásait modellként használják a táplálék-táplálék, valamint a táplálék-gyógyszer kölcsönhatásainak vizsgálatára. Munkájukban fontos szerepet kap a tej és az élelmiszer-technológiai folyamatokkal módosított, a hagyományosnál egészségesebb tejtermékek hatásának vizsgálata. Eredményeik alapján hangsúlyoznák az élelmiszerkutatás, az élelmiszeripar, a táplálkozástudomány és a klinikai kutatások közötti szoros együttműködés szükségességét. Céljuk, hogy utat mutassanak a más tudományágak, elsősorban az élelmiszertudomány szakembereivel közös feladatok megoldására, ezzel a helyes táplálkozás és gyógyélelmezés megvalósítására. Mindemellett konkrét ajánlásokat tesznek a táplálkozástudományi és klinikai dietetikai feladatok megoldására. A könyvben vázoltak alapul szolgálhatnak a magyarországi élelmiszer-minősítő rendszer kidolgozásához. Vissza TARTALOM BEVEZETÉS ÉS IRODALMI ÁTTEKINTÉS 11 CÉLKITŰZÉSEK 15 VIZSGÁLATI MÓDSZEREK 17 A táplálkozási szokások vizsgálata 17 A tápanyag-összetétel vizsgálata a klinikán alkalmazott étrendekben 17 In vitro vizsgálatok élelmi rostokkal 17 A hőkezelések hatásának vizsgálata az idő függvényében a búzakorpa élelmirost-tartalmára 18 A búzakorpa duzzadóképességének vizsgálata hőkezelések után 18 A búzakorpa vízkötő képességének változása különböző hőkezelések után 18 A búzakorpa nátriumkötésének változása 1 órás sütés vagy főzés után 18 A káliumeloszlás változása a hőkezelések után 19 A felszívódási vizsgálatok klinikai módszerei 19 A cukorfelszívódás vizsgálata 19 A D-xilóz-felszívódás vizsgálata 19 Az élelmi rost hatásának mérése a nátriumfelszívódásra 20 Az élelmi rost hatásának mérése a káliumfelszívódásra 20 Az élelmi rost hatásának vizsgálata a kalcium, magnézium és réz felszívódására 20 Az Ampicillin-felszívódás vizsgálata 21 Különböző kolloid szerkezetű tej zsírok felszívódásának vizsgálata 21 A tejcukor és a tej elektrolitjainak felszívódása permeát alapú üdítők fogyasztása után 22 A vizeletben ürülő kalcium és foszfor meghatározása kalciummal dúsított sajtok fogyasztása után 22 Az alkohol felszívódása vizes közegből és ,,Milky" tej színlikőrből 23 A gyomorürülés vizsgálata 99 m-Tc jelzett gamma-kamerával regisztrált módszerrel 24 A tejtermékek viszkozitásának hatása a gyomorürülésre és a szénhidrátok felszívódására 25 Statisztikai elemzés 25 A VIZSGÁLATOKBAN RÉSZT VEVŐ POPULÁCIÓ ISMERTETÉSE 27 Egészségesek 27 Károsodott glukóztoleranciások 27 Krónikus pankreatitiszben szenvedők 27 Gyomorrezekált betegek 27 Szív- és érrendszeri betegségben szenvedők 28 Daganatos betegek 28 A VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI 29 A táplálkozási szokások vizsgálatának eredményei kardiovaszkuláris betegeknél 29 Súlymegoszlás 29 Zsiradékfelhasználás 30 Húsfogyasztás 31 Kenyérfogyasztás 31 Sófogyasztás 33 Zöldség- és gyümölcsfogyasztás 33 Alkoholfogyasztás 34 A táplálkozási szokások vizsgálatának eredményei daganatos betegeknél 35 A betegek daganattípusok szerinti megoszlása 35 Testsúly változási adatok 36 Húsfogyasztás 37 Kenyérfogyasztás 38 Zöldség- és gyümölcsfogyasztás 38 Alkoholfogyasztás 39 A tápanyag-összetétel analízisének eredményei a klinikai diétákban 41 Az élelmi rostokkal végzett in vitro vizsgálatok eredményei 45 Az ,,étkezési búzakorpa" összetételének és főbb hatásainak ismertetése 45 Az élelmi rostok hőkezelésének hatása a fiziko-kémiai tulajdonságok változására 46 Az élelmi rostokkal végzett in vivo vizsgálatok eredményei 52 Az élelmi rostok hatása a cukrok felszívódására károsodott glukóztoleranciásokban 52 Az élelmi rostok hatása a gyomorürülésre 55 A natúr élelmi rostok hatása a kationok gasztrointesztinális felszívódására 58 A tejtermékek táplálkozás-élettani hatásának klinikai vizsgálata 63 Az eltérő viszkozitású joghurtok leírása 63 Különböző viszkozitású joghurtok hatása a gyomorürülésre és a szénhidrát-felszívódásra 63 Különböző kolloid-struktúrájú vajkészítmények összehasonlító leírása 67 A homogénezés hatása a tej zsír felszívódására krónikus pankreatitiszes betegekben 67 A parmeát alapú ,,Fauna Fitt" üdítőital és a vérszérum egyes paramétereinek összehasonlító ismertetése 71 Parmeát alapú üdítőitalok hatásának vizsgálata időskorúakon 72 Az ömlesztett és a kalciummal dúsított sajtok leírása 74 A kalciummal dúsított sajtok hatása a vizeletben ürülő kalcium és foszfor mennyiségére 74 A tej alapú alkoholos italok ismertetése 77 Az alkohol felszívódása különböző közegekből 78 A koleszterin felszívódása a tej alapú alkoholos italokból 80 ÖSSZEFOGLALÁS 81 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 87 IRODALOM 89 MELLÉKLET Kérdőív kardiovaszkuláris és daganatos betegek táplálkozási szokásainak felméréséhez 103
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 2 600 Ft

A termék megvásárlásával

260 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó akadémiai kiadó
Kiadás éve1998
Oldalak száma:105
ISBN2399965621923
ÁrukódSL#2112089257
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 2 600 Ft

A termék megvásárlásával

260 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Szlavicsek Judit: Végzetes KékszalagSzlavicsek Judit: Végzetes Kékszalag