Erdőss Tamás

Borvizsgálati módszerek

mezőgazdasági kiadó  | 1986  | papír / puha kötés  |  223 oldal

Libri Antikvárium
A borkészítés egyre inkább kémiai tudománnyá válik, és ezzel lépést kell tartania az ellenőrzésnek is. Csak így lehet pontos képet kapnia borászati műveletekről gyártás közben. A könyv a bortörvényben előírtakra épül. Ismerteti a szabványt, majd végrehajtását is. Megtudható belőle, hogy az egyes adalékokból mennyi tehető a borba, és miként mutathatók ki. Megismerhetők a borászati üzemek fontos mikrobiológiai mérési is. Az érzékszervi bírálat, a borhamisítás és a mérgező anyagok kimutatása külön fejezetben szerepel. TARTALOM Fizikai és kémia vizsgálatok 9 Mintavétel 9 A cukortartalom mérése 11 A must cukortartalmának meghatározása fizikai úton 11 A cukortartalom mérésének kémiai módszerei 18 Az alkoholtartalom meghatározása 30 Meghatározás a forráspont mérése alapján 30 Meghatározás a párlat sűrűségének mérése alapján 34 Meghatározás a párlat fénytörésének mérése alapján 41 Meghatározás a felületi feszültség mérése alapján 41 Meghatározás kémiai úton 44 A vonadékanyag- (extrakt-) tartalom meghatározása 46 A hamutartalom meghatározása 51 Hamulúgosság 52 A savtartalom meghatározása 53 A titrálható savtartalom meghatározása 53 A különböző savak egyenkénti meghatározása 56 Néhány fontosabb boralkotórész vizsgálata hagyományos analitikai módszerekkel 72 Mérések a bor fizikai-kémiai állapotának meghatározására 91 A bor zavarosságának mérése 91 A vörösborok színerősségének (színintenzitásának) meghatározása 92 A vörösborok színárnyalátának meghatározása 93 A pH-érték mérése 93 Az rH mérése 95 Enzimes vizsgálatok 99 A glükóz-fruktóz arány meghatározása 99 Néhány szerves sav meghatározása 102 A glicerintartalom meghatározása 107 A CONTIFLO alkalmazása 110 A CONTIFLO automatikus elemző 111 A reduláló cukortartalom meghatározása 113 A vastartalom meghatározása 115 A borkősavtartalom meghatározása 115 Lángfotometria 118 Emissziós lángfotometria 118 A nátriumtartalom meghatározása 119 A káliumtartalom meghatározása 121 Atomabszorpciós lángfotometria 122 A réztartalom meghatározása 124 A kalciumtartalom meghatározása 125 Gázkromatográfiás vizsgálatok 127 Lángionizációs detektor (FID) 128 Elektronbefogási detektor (ECD) 128 Gázkromatográfia a gyakorlatban 129 Az aroma-hozzáadás kimutatása 129 A cukortartalom meghatározása 131 A metanol- (metil-alkohol-) tartalom meghatározása 133 A glicerintartalom meghatározása 133 A szorbinsavtartalom meghatározása 134 Növényvédőszer-maradék (klórozott szénhidrogén) meghatározása 136 Derítési vizsgálatok 139 Derítőszerek 140 Bentonit 140 Vizahólyag 142 Zselatin és cserzőanyag 142 Tojásfehérje 144 Sárgásvérlúgsó (kékderítés) 144 A fenolos anyagok csökkentése derítéssel 148 Kombinált derítés 149 A palackállóság megállapítása 149 Az állóképesség vizsgálata 149 A szállítóképesség vizsgálata 150 Üledékvizsgálat 150 A borba került idegen anyagok vizsgálata 156 A hamisítások vizsgálata 156 A vörösborok idegen színanyagának kimutatása 156 A direkt termő szőlők borainak kimutatása 158 A cukrozás kimutatása 158 Oxi-metil-furfurol (hidroxi-metil-furfurol) meghatározása 160 Konzerválószerek vizsgálata 162 Mérgező anyagok vizsgálata 164 A metil-alkohol kimutatása 169 A túlderítés kimutatása 169 Borászati segédanyagok vizsgálata 170 Cserzőanyag 170 Zselatin 170 Azbesztcellulóz 170 Finomszesz 171 Kovaföld 172 Aktív szén 172 Metaborkősav 172 Kénessav-törzsoldat és kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) 173 Kálium-szorbát 173 Mikrobiológiai vizsgálatok 174 A fénymikroszkóp és használata 174 A mikroszkópos mérés 176 A sejtszám meghatározásának módszerei 177 Az erjedési aktivitás mérése 177 Számolókamrás eljárás 177 A tárgylemezmódszer 178 Az élősejtszám meghatározása 178 Mikrobiológiai ellenőzés a borászati üzemben 182 Az üzemi higiénia ellenőrzése 184 A palackozás ellenőrző vizsgálatai 187 A biológiai stabilitás vizsgálata 188 A tartósítószer kimutatása 189 Tápanyagok, reagensek készítése és sterilezése 190 Érzékszervi vizsgálatok 193 Az érzékszervi vizsgálata feltételei és módjai 194 A borbírálat személyi feltételei 194 A borbírálat tárgyi feltételei 195 A borok érzékszervi értékelése 198 Borbírálati módszerek 206 A bírálati módszer megválasztása 213 Irodalom 215 Tárgymutató 219
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 9 090 Ft

A termék megvásárlásával

909 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1986
Oldalak száma:223
Súly300 gr
ISBN2310013866516
ÁrukódSL#2112117383
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 9 090 Ft

A termék megvásárlásával

909 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Pásztohy Panka: Pitypang és a mézeskalácsPásztohy Panka: Pitypang és a mézeskalács