Dr. Györe Ágota

Biokémia

tankönyvkiadó  | 1986  | papír / puha kötés  |  126 oldal

Libri Antikvárium
Tartalom BEVEZETÉS .........................................................3 KÉMIAI ÉS FIZIKAI-KÉMIAI ALAPFOGALMAK ......................5 Alapvegyületek ............................ . 5 Szénatomok rendűsége ................................6 Funkciós csoportok ......................................................7 A szerves vegyületek elnevezése ....................................8 A szerves vegyületek izomériái ......................................11 Kémiai folyamatok sebessége .........................11 A víz disszociációja és a pH-fogalma................................14 Puffer - (tompító) oldatok ..............................................15 Oldatok ......................................................................17 Kolloid oldatok ............................ . 18 A kolloid rendszerek csoportosítása ....................20 SEJTTANI ALAPFOGALMAK ...............................21 Szervetlen anyagok ......................................................21 Szerves anyagok ........................... .22 A sejt alkotó részei ...........................23 A sejtmembrán ..........................................................23 Passzív transzport ........................... . 24 Aktív transzport ..........................................................25 Szilárd részecskék felvétele: fagocitózis ..........................27 Folyadék cseppek felvétele: pinocitózis ..........................27 A citoplazma és a sejtorganellumok ................................28 Riboszómák ................................................................28 A vakuolum-rendszer és a mikroszómák .................29 Az endoplazmás retikulum ...............................29 A maghártya ................................................................30 A Golgi-komplexum ............ . . .........................30 A mikroszóma-frakció ...........................31 A lizoszómák ...............................31 A mitokondriumok ......................................................32 A sejtmag és a kromoszómák ........................................33 AZ ÉLŐ SZERVEZET ENERGIAGAZDÁLKODÁSA . . . .............36 ENZIMEK ÉS BIOKATALIZÁTOROK .............................38 Az enzimfolyamatók reakció-kinetikája ..........................39 Aktiválási energia ........................................................39 Az enzimek specifitása ...................... . 41 Izoenzimek ................................. 41 Az enzimaktivitás feltételei ..........................41 Az enzimek felosztása és elnevezése .....................42 Enzimek lokalizációja ..........................43 Multienzimek .............................................43 Koenzimek felépítése és felosztása ..........................43 Oxidoreduktázok enzimei ..............................................43 Csoportátvivő koenzimek .............................45 SZÉNHIDRÁTOK ÉS SZÉNHIDRÁT-ANYAGCSERE ....................48 Szénhidrátok kémiai felépítése ...................48 Egyszerű szénhidrátok vagy monoszaharidok ....................49 Optikai izoméria ..........................................................51 Az egyszerű szénhidrátok legfontosabb képviselői .......53 Összetett cukrok .............................55 Poliszaharid származékok ........ ..........................55 A szénhidrátok gyűrűs szerkezete .................................55 Szénhidrátok lebontása .........................56 Glikolízis ....................................................................57 Glikolízis reakciói ...................................58 A glikolízis energiamérlege ..........................................59 Glikogenolízis ............................................................60 A tejsav útja, Cori-kör ................................................65 Aerob oxidáció ..........................................................66 A piroszőlősav átalakulása acetil-koenzim-A-vá ..............66 A citrát ciklus reakciói ...................................67 Terminális oxidáció és oxidatív foszforilálás ....................71 Terminális oxidáció ......................................................71 A légzési lánc enzimei ...............................................71 Oxidatív foszforilálás ....................................................72 A szénhidrátok aerob oxidációjának energiamérlege ..........73 Légzési kontroll ...............................................74 A glukóz direkt oxidációja . . . .....................................74 Glukoneogenezis .............................75 Az anaerob és aerob oxidáció "összehangolása"................76 ZSÍROK ÉS ZSÍRANYAG-CSERE .........................................77 A zsírok kémiai felépítése .....................77 A zsírsavak oxidációja (béta-oxidáció) . .......................79 Béta-oxidáció lépései .....................................80 A zsírsavoxidáció energia mérlege ..................................81 A zsírok szintézise .............................................83 Páratlan szématomszámú zsírsavak oxidációja ..................83 Zsír szerű anyagok .................................................84 A zsír- és szénhidrát-anyagcsere összefüggése ................84 AMINOSAVAK ÉS FEHÉRJÉK ANYAGCSERÉJE ......................86 Aminosavak kémiai felépítése ................................86 Aminosavak térszerkezete ............................................89 Alfa-aminosavak legfontosabb képviselői ........................89 Béta-aminosav .................. ....................93 Peptidek ...........................................93 A természetben előforduló peptidek ................94 Fehérjék .............. . .................94 A fehérjék szerkezete ...............................95 A fehérjék tulajdonságai ................................................96 A fontosabb fehérjék ......................... .96 A szervezet aminosav forrásai ......................................97 A fehérjék anyagcseréje ................................................98 Aminosavak lebontása ..............................................99 Dekarboxileződés .................................................99 Transzaminálás ..........................................................99 Dezaminálás . ...........................................................100 Direkt dezaminálás ........ . . . ...............................100 Közvetett dezaminálás ..............................100 Ammónia eltávolítása ...........................................102 A fehérjék szintézise ..................................................104 Nukleinsavak ..............................................................104 Dezoxiribonukleinsav szerkezete . . ..............................105 Ribonukleinsavak szerkezete ..........................................106 A fehérje szintézis mechanizmusa ....................................106 AZ IZOMMŰKÖDÉS BIOKÉMIÁJA ........................................109 A harántcsíkolt izom felépítése ....................109 A harántcsíkolt izom kémiai összetétele .............112 Az izomszövet anyagcseréje ..........................................115 Az izom energiatartalékai .....................116 Az izomösszehúzódás biokémiai magyarázata .........117 Az ingerület és a kontrakció kapcsolata ..................121 A különböző rosttípusok ................................................122
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 200 Ft

A termék megvásárlásával

620 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Minimális firka a borítón
Kiadó tankönyvkiadó
Kiadás éve1986
Oldalak száma:126
Súly200 gr
ISBN2310019285670
ÁrukódSL#2112607707
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 200 Ft

A termék megvásárlásával

620 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Pásztohy Panka: Pitypang és a mézeskalácsPásztohy Panka: Pitypang és a mézeskalács