A kukoricatermesztés kézikönyve

mezőgazdasági kiadó  | 1985  | vászon  |  559 oldal

Libri Antikvárium
148 fekete-fehér ábrával és 31 fotóval illusztrálva. TARTALOM Bevezetés 13 A kukorica jelentősége a világgazdaságban és hazánkban (Menyhért Zoltán) 15 A kukorica származása, elnevezése és rokonsága (Menyhért Zoltán) 29 A kukorica származása 29 A kukorica elnevezése 34 A kukorica rendszerezése és alfajai 34 A kukorica rokonai 34 A kukorica rasszokra osztása 37 A kukorica morfológiája, szövettana és élettana 39 A kukorica morfológiája (Koltay Albert) 39 A csíranyövény 39 A gyökérrendszer 39 A hajtásrendszer 41 A szár 42 A levél 43 A virágzat 43 A szemtermés 45 A kukorica anatómiája (Simon Tiborné) 46 Az embrió kialakulása 46 A szervek, szövetek kialakulása 47 A gyökér szövettana 50 A kukoricahajtás szöveti tulajdonságai 51 Szállítószövet-rendszer 53 Alapszövet-rendszer 54 Szilárdítószövet-rendszer 54 Bőrszövetrendszer 56 A virág és a virágzat szövettana 57 A szemtermés anatómiája 58 A kukorica élettana (Turcsányi Gábor) 58 Korai vegetatív fejlődés 58 Csírázás 59 A gyökérrendszer kialakulása 61 A hajtás kialakulása 61 A fattyúhajtások képződése 63 A szár magasságát befolyásoló környezeti feltételek 63 A levélzet kialakulása 63 Késői vegetatív fejlődés 66 Reproduktív fejlődés 67 A hőmérséklet hatása a kukorica fejlődésére 71 A szemterméshozam kialakulása 73 A kukorica állománysűrűségének szabályozása 75 A kukorica különleges fotoszintézise 76 A fiziológiai szintézis modellezése 78 A kukorica ásványi táplálkozása (Debreczeni Béláné) 80 A gyökér szerepe a kukorica táplálkozásában 80 A tápanyagfelvétel folyamata 82 A gyökér szerepe a szerves vegyületek képzésében 82 A levél szerepe a tápanyagfelvételben 87 A kukorica fejlődése folyamata és tápanyagfelvételének dinamikája 87 A tápanyagok átrendeződése a kukoricában szemképződéskor 87 A fontosabb talajtulajdonságok hatása a tápanyagfelvételre 90 A tápanyag-ellátottság szerepe a kukorica fejlődésében 92 A legfontosabb tápelemek szerepe a kukorica anyagcsere-folyamatában 92 A kukorica genetikája és nemesítése 97 A kukorica genetikája (Sutka József) 97 A szemek formájának, szerkezetének és színének genetikai kontrollja 99 Klorofill- és karotinoidpigmentáció 103 A növény alakja 103 Gametofitikus faktorok 104 Paramutáció 104 A gének megnyilvánulását ellenőrző regulátorrendszerek 105 Az enzimek polimorfizmusa 106 Extrakromoszómás öröklődés 108 A mennyiségi jellegek genetikája 110 Mutáció 113 Heterózis 115 A kukorica nemesítése (Bálint Andor) 116 Tömegkiválogatás 116 Egyedkiválogatás 117 Fajtahibirdek 119 Beltenyésztéses hibridek 120 Vonalak (beltenyésztett törzsek) előállítása 121 Hibridek előállítása 124 A plazmás sterilizálás hasznosítása 126 Speciális nemesítési feladatok 127 A beltartalmi összetétel javítása 127 Az agronómiai jellegek javítása 131 A kukorica ideális típusa 133 A morfolgóiai jellegek változékonysága 134 Az élettani termeléselemek változékonysága 135 Típusváltozatok 137 A fajták (hibridek) forgalomba hozatala 139 Fajtakísérletek, fajtaminősítés, honosítás (Somssich István) 139 A fajtakísérleti hálózat 140 A fajtabejelentés feltételei 141 A kukoricakísérletek típusai, a beállítás módja 141 A kísérletek típusai 141 A fajtakísérletek beállításának módja 142 A kísérletek értékelése 145 Fajtaregiszter 145 A fajtaösszetétel ismertetése 148 Fajtapropaganda, fajtabemutatók, kiadványok 148 Vetőmag-előállítás, - feldolgozás, - bizonylatolás 149 A hibridkukorica-vetőmag előállítása, fajtafenntartás (Menyhért Zoltán) 149 A hibridkukoricavetőmag-előállítás kialakulása és fejlődése 149 A vetőmag-előállítás rendszere 151 A vetőmag-előállítás tervezése 152 Alapanyag-előállítás és -szaporítás 153 A vetőmagtermesztő gazdaságok kiválasztása 155 A vetőmagtermesztés technológiája 155 A vetőmagtermesztő terület izolációja 155 A vetőmagtermő terület tápanyagellátása 155 Talajfertőtlenítés 156 Talaj-előkészítés 156 Táblaméret, talajadottságok 156 Vetés 157 Használható herbicidek 160 Növényvédelem 160 A vetés utáni munkák és az ápolás 161 Összevirágoztatás, megtermékenyítés 161 Címerezés 163 Az apasorok betakarítása 163 A vetőmag betakarítása 164 A kukorica-vetőmag előállításának szántóföldi ellenőrzése (Rupányi Károly) 165 A vetőmag-előállító táblák bejelentése szántóföldi ellenőrzésre 165 A szántóföldi ellenőrző vizsgálat 165 A vetőmag hibridüzemi feldolgozása (Soproni Gyula) 171 A hibridüzemek kialakulása 171 Hibridüzemek technológiája 172 A csöves kukorica átvétele 173 A csöves kukorica fosztása 175 A csöves kukorica válogatása 175 Szárítás a hibridüzemben 175 Morzsolás 180 A vetőmag tisztítása, osztályoszása, kalibrálása 180 Csávázás 186 A hibridkukorica-vetőmag kiszerelése 187 A hibridkukorica-vetőmag tárolása, raktározása 187 A hibridkukorica-vetőmag értékesítése 189 Fémzárolás, laboratóriumi vizsgálat, minősítés (Rupányi Károly) 190 A kukorica-vetőmag minőségi követelményei 190 Fémzárolás, mintavétel, vizsgálat és minősítés 190 A kukorica-vetőmag jelentősebb csírázási és vigorvizsgálati módszerek 194 A kukorica-vetőmag hidegtűrésének vizsgálata 194 A cold-test 194 A magvigor 196 A kukorica-alapanyagok és - hibridek fajtaazonosságának vizsgálata 198 Parcellás fajtaazonosító kitermesztés 198 A kukorica-vetőmag genetikai tisztaságának megállapításával kapcsolatos további vizsgálati módszerek 198 Nagyüzemi árukukorica-termesztés 199 A kukoricatermesztés területi elhelyezése (Ángyán József) 199 A kukorica klimatikus igénye 199 A klímajellemzők területi eloszlása Magyarországon 201 A kukorica termesztése szempontjából kedvező klimatikus viszonyok előfordulási gyakorisága Magyarországon 211 A kukoricatermesztés klímatörzsei 215 Termőképesség a klímakörzetekben 215 Kukoricatermesztés az üzemen belül, racionális területi elhelyezés 225 A hibridek megválasztása az ökológiai és az üzemi feltételektől függően (Kiss Istvánné - Menyhért Zoltán) 229 A fajta megválasztásának fő szempontjai 229 A termőhely ökológiai adottságai 229 A fajta gazdasági, biológiai (genetikai) értékét jellemző tulajdonságok 232 Az üzem gépesítettségi és szakmai színvonala, valamint a termesztési cél 239 A kukorica termőhelyigénye (Menyhért Zoltán) 240 Talajigény 240 Elővetemény 244 Utónövény 246 A kukorica hőigénye 246 Hőegység 250 FAO-szám 251 A hőegység és a FAO éréscsoport összehasonlíthatósága 254 Napszakosság 254 A kukorica fényigénye 256 Az asszimilálófelület, levélfelület-index (LAI) 258 Szén-dioxid-ellátottság 258 Szem-szár arány (harvest index) 258 Vízigény 260 Agrotechnika 263 Talaj-előkészítés 263 Az őszi munkák és eszközeik 263 Tavaszi munkák 272 Tavaszi műtrágyázás és a gyomírtó szerek kijuttatása 273 Vetés 273 Vetés-előkészítés, vetőágy-előkészítés 273 A vetés ideje 273 A vetési idő és a talajhőmérséklet 276 Vetési sorrend 278 Állománysűrűség 279 Vetési módok 280 A sorok irányának hatása a termésre 283 A homogén állománysűrűség jelentősége 284 A vetőmagnorma kiszámítása 285 Vetőgépek 285 A vetés utáni mechanikai ápolás 286 Sorközművelő kultivátorok 287 A kukorica tápanyagellátása (Bodor Pál) 288 A tápanyagellátás irányelvei 288 A műtrágyaszükséglet kiszámítása 288 Talajvizsgálatok 290 Növényvizsgálatok 290 A tervezett termés 291 A műtrágyázás módszerei és időzítése 293 Nitrogén-műtrágyázás 295 Foszforműtrágyázás 296 Kálium-műtrágyázás 297 Összetett műtrágyák használata 297 Mezo- és mikroelemtrágyázás 297 A mészgyártás irányelvei 298 Magnéziumtrágyázás 298 Cinktrágyázás 300 Réztrágyázás 301 Folyékony műtrágyák használata 303 A tápanyag-kijuttatás technológiája 303 Alaptrágyázás 305 Kiegészítő trágyázás 310 Gyomirtás (Radics László) 310 A gyomnövények kártétele 314 A kukorica gyomnövényzete 314 Az agrotechnikai védekezés lehetőségei 335 A Vetésforgó, a vetésellátás és a monokultúra hatása 338 A talajművelés hatása 339 A trágyázás hatása a gyomnövényzetre 340 A növényápolás hatása a gyomnövényzetre 340 Az állománysűrűség és a vetésidő hatása a gyomnövényzetre 340 Az egyszeres védekezés hatása 340 A kukorica vegyszeres gyomirtásának fejlődése 341 A kukorica gyomirtására felhasználható herbicidek csoportosítása 342 A vegyszer hatását befolyásoló tényezők 343 A kukorica vegyszeres gyomirtása 343 A permetezés ideje és módja 357 A kukorica herbicidérzékenysége 358 Triazinrezisztens gyomok 360 Permetezőgépek 360 A kukorica kártevői (Tóth István) 360 Az elvetett szem és a csíranyövény kártevői 361 Drótférgek 363 A gyökérzet kártevői 363 Kukorica-gyökértetű 364 A levélzet és a szár kártevői 364 Kukoricabarkó 366 Fritlégy 366 Vetési bagolylepke 369 Vörösnyakú árpabogár 369 Földibolhák 369 Levéltetvek 370 Takácsatkák 371 Kukoricamoly 372 A virágzat és a termés kártevői 373 Verebek 374 Rágcsálók 374 Mezei gabonamoly 374 A kukorica kórokozói (Tóth Istvánné) 374 A csíranövény betegségei 376 Csíranövény-pusztulás 376 A gyökérzet betegségei 377 A zöld részek betegségei 378 A kukorica mozaikbetegsége 379 Golyvásüszög 381 Helmintospóriumos levélfoltosság 382 A kukorica fuzariózisa 384 Nigrospórás szárazkorhadás 385 A kukorica egyéb levél- és szárbetegségei 387 A virágzat és a termés betegségei 387 Rostüszög 388 Védekezés a kukorica kártevői és kórokozói ellen (Menyhért Zoltán) 389 Vetés előtti védekezés 389 A kikelt zöld növény védelme 390 A csíranövény és a néhányleveles növényke védelme 391 Védekezés a virágzás előtt 391 Védekezés a címerhányás után 391 Védekezés az érés alatt 391 Betakarítás (Majkuth Jenő) 395 Betakarítási módok 395 Csöves betakarítás 395 Morzsolva betakarítás 399 Szem-csutka keverék (Corn-Cob-Mix) betakarítása 404 A kukoricacső zúzva betakarítása 410 Silókukorica-termesztés (Menyhért Zoltán) 419 A silózás jelentősége 419 Termesztéstechnológia 420 Hibridmegválasztás 421 A fajtaösszetétel megválasztása 422 Populációsűrűség 423 Talajmegválasztás 424 Tápanyagellátás 424 Vízellátás 425 Gyomirtás 426 Betakarítás (Majkuth Jenő - Menyhért Zoltán) 426 Öntözéses kukoricatermesztés (Menyhért Zoltán - Oroszlány István) 435 Az öntözés szükségessége 435 Az öntözéssel tervezhető termés nagysága 436 A tőszám meghatározása 439 Az öntözés ideje 441 Az öntözővíz mennyisége 443 Tápanyagellátás 444 A túlöntözés káros hatása 445 Öntözőberendezések 445 A kukorica tartósítási módjai 449 A szemes kukorica szárításos tartósítása (Menyhért Zoltán - Farkas Pál) 449 A szárítás technológiája 449 Előtiszítás 449 Szárítás 450 Utótisztítás 454 Tárolás és szellőztetés 454 Átvétel, kereskedelmi kikötések 457 Tartósítás betakarításkori nedvességtartalommal (nedves tárolás) (Menyhért Zoltán) 458 A nedves szem, a szemeskukorica-zúzalék és a szem-csutak zúzalék tárolási technológiája 459 A szemes kukorica tartósítószerrel való kezelése 460 A szemes kukorica hűtve tárolása 462 A silókukorica erjesztéses tartósítása 463 Silótípusok 463 A silózás technikája (Menyhért Zoltán - Majkuth Jenő) 465 A kukorica felhasználása az állattenyésztésben (Gundel János) 467 A kukorica mint szemes termény 467 A szem-csutka keverék (CCM) 474 Teljes kukorcianövény 476 Kukoricaszár 480 A kukorica ipari feldolgozása (Bardach Sándor) 485 Az ipari feldolgozás célja, jelentősége 485 Az ipari továbbfeldolgozás céljára készülő termékek gyártása 486 A kukoricacsíra 486 A kukoricacsíra eltávolítása 486 A kukoricacsíra növényolajipai feldolgozása 487 Keményítőgyártás 487 Szeszgyártás 488 A kukorica komplex ipari feldolgozása 489 Speciális készítmények gyártása kukoricából 494 A csírátlanított kukorica feldolgozása humán célra 494 A csírátlanított kukorica korszerű takarmányozási hasznosítása 496 Humán fogyasztásra közvetlenül alkalmas termékek gyártása kukoricából 496 A kukoricaszár hőtechnikai hasznosítása (Flieg József) 499 A kukoricaszár mint tüzelőanyag 500 Tüzelőberendezések 500 A kukoricaszár és -csutka elgázosítása 502 Termésbecslés, -biztosítás, kárbecslés 503 Termésbecslés (Simon Balázs) 503 Közvetlen termésbecslési eljárások 503 Közvetett termésbecslési eljárások 504 A kukorica termésbecslésének hazai módszerei 504 A termésbecslés gyakorlata 505 A minták száma 505 A mintatervek kijelölése 507 A sortávolság megállapítása 513 A mintavétel 514 A betakarítási veszteségek 515 Biztosítás, kárbecslés (László Géza) 516 A kukorica elemi kárainak főbb típusai 517 Aszálykárok 517 Jégkárok 518 Fagykárok 519 Árvíz- és belvízkárok 520 Homokverés és szélkárok 521 Tűz, villámcsapás és földcsuszamlás 521 Egyéb károk (az elemi kárral összefüggő károk) 522 Kárrendezési kérdések 522 Irodalom 525 Tárgymutató 539
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 500 Ft

A termék megvásárlásával

650 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1985
Oldalak száma:559
Súly800 gr
ISBN2399990082423
ÁrukódSL#2109037216
Kötésvászon

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 6 500 Ft

A termék megvásárlásával

650 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Berg Judit: Három kis dínó a világ körülBerg Judit: Három kis dínó a világ körül