Merényi György

Zsolnay építészeti kerámia az Osztrák Magyar Monarchia Korában

vince kiadó kft  | 2015  | MAGYAR nyelvű  | KARTONÁLT, CÉRNAFŰZÖTT  |  232 oldal

A pécsi Zsolnay-gyár maradandó nyomot hagyott Közép Európa historizáló és szecessziós építészetén, hiszen az építészet megújítására kikísérletezett építészeti kerámia anyag , a pirogránit létrehozásával színekben gazdag épületek megszületését segítette, ezt inspirálta.
E munka tetőződött Lechner Ödön és a pécsi gyár példamutató együttműködésében, a szecessziós építészet magyar változatának megteremtésében. A régió egykori legjellemzőbb épületei, sok esetben a Zsolnay építészeti kerámiának köszönhetik szín- és formagazdagságukat. A budapesti épületeket -köztük Lechner Ödön korszakos alkotásait- egy korábbi kötetben, Mattyasovszky Zsolnay Tamás munkájában tekintheti át az érdeklődő.
Ezt folytatva, kiegészítve közel 120 épület adatait gyűjtöttem össze a szakirodalomból , vagy kutattam fel korabeli dokumentumok alapján és készítettem fotót ezekről. E gazdag, épített örökségben jelentős és ismert köz- és magán épületek (például Szerbiában a szabadkai Városháza, vagy ugyanitt a Raichle-palota, a marosvásárhelyi Városháza és Kultúrpalota Romániában és természetesen hazai: kecskeméti, debreceni, pécsi, kiskunfélegyházi városképeket meghatározó épületek) mellett vannak kevésbé ismertek és különlegesek (például a szlovákiai trencsén-teplici fürdőépület orientalizáló burkolatával, a szarajevói régi városháza Bosznia-Hercegovinában, a belgrádi Moszkva Hotel szintén Szerbiában).
Először kerültek egy csoportba a bécsi épületek, közülük a legjelentősebbek az Equitable Biztosítótársaság belvárosi épületének gazdag belső burkolata, az egykori Polyklinika épületének homlokzata, a Portois és Fix üzletház, vagy a Zacherl-gyár különleges orientalizáló homlokzata. Az egykori Hotel Krantz (ma Hotel Ambassador) híres majolikapincéjéről készült archív felvétel is első közlésű.
Összességében tehát a kelet-európai régió különleges -a nyugati és keleti kulturális/művészeti hatásokból egyaránt táplálkozó- ám napjainkban más sajnos nem egyszer veszélyeztetett építészeti/kulturális örökségünket alkotják ezek a színes Zsolnay kerámiával burkolt/díszített épületek. Könyvünkben mindezek bemutatása mellett az építészeti kerámia gyártásába is betekintést kaphatunk, valamint megismerkedhetünk azokkal az építészekkel, szobrászokkal és kézművesekkel, akik tervezték és létrehozták ezeket.
Merényi György
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
5 695 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó vince kiadó kft
Kiadás éve2015
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:232
BorítóKARTONÁLT, CÉRNAFŰZÖTT
Súly580 gr
IllusztrációKÉPEKKEL
ISBN9789633030653
Árukód2648215 / 1151702

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
5 695 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhetSzemélyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Popper Péter: Várj, amíg eljön az órádPopper Péter: Várj, amíg eljön az órád