Ady Endre

Ady Endre

1877–1919

  • A Partiumban található Érmindszenten született 1877-ben. Hírnevére jellemző, hogy a falut ma a helyi magyarok Adyfalva, míg a románok egyenesen Ady Endre néven ismerik. Két testvére volt. Nővére korán meghalt, de Lajos nevű öccsével egész életében szoros és jó viszonyt ápolt. Mindkét kezén hat ujjal született. Később ezt kiválasztottságának jelének, afféle táltosi erő megnyilvánulásának tekintette.
  • A szigorú nagykárolyi piarista gimnázium után a zilahi református kollégiumba került. Az itt uralkodó, kötetlenebb légkörben már jobban érezte magát, itt kötött szoros barátságot az alkohollal is, ami nem sokkal később kíméletlen függőségbe csapott át.
  • Debrecenben és Pesten is hallgatott jogot, de a szülei által küldött tandíjat rendre eldorbézolta. Végül nem fejezte be az egyetemet, az írás felé fordult, és 1899-ben megjelentette első kötetét Versek címmel.
  • Ugyanebben az évben, 22 éves korában költözött Nagyváradra, ahol a Szabadság című lapnál kezdett dolgozni. Belevetette magát a város pezsgő éjszakai életébe, kollégáival és barátaival hajnalig tartó tivornyákat rendeztek. Ebben az időben kapta el a szifiliszt is. Váradi újságíróévei alatt ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, a Nagyváradról elszármazott, Párizsban élő Lédával is. Diósy Ödön, Léda férje elnézéssel szemlélte felesége viszonyát a költővel, és még Ady orvosi kezelésének költségeit is átvállalta.
  • 1906-ban jelent meg Ady harmadik, és talán legfontosabb kötete, az Új versek, ami mérföldkőnek számít a magyar líra történetében. Az igazi sikert és ismertséget azonban negyedik verseskönyve, a Vér és arany hozta meg számára két évvel később. 1908-ban részt vett a Nyugat alapításában is, élete végéig a lap munkatársa volt.
  • Boncza Berta (Csinszka) rajongóból lett Ady Endre felesége a költő életének utolsó négy évében. A húszas éveiben járó lány fényes társasági életet remélt a költővel való kapcsolatától, ám Adyn ekkorra már elhatalmasodtak depresszív hajlamai, a nyilvános eseményeket jobbára kerülte. Rapszodikus hangulatváltozásai és egyre szaporodó testi-lelki betegségei megkeserítették felesége életét.
  • A szifilisz és az alkoholfüggőség együttes ereje 30-as évei végére teljesen tönkretette Ady szervezetét. Folyamatos gyomorbántalmai és bőrpanaszai voltak, fájt a feje, a fogsora meglazult, kóros kimerültsége munkaiszonyhoz vezetett, végül már a beszéd is nehezére esett, a bortól való függése azonban olyan mértékű volt, hogy még mindezen tünetek mellett is dührohamban tört ki, ha valaki – orvosa, felesége vagy öccse – meg akarta tagadni tőle az italt. Szenvedélyes életviteléből származó betegségei végül 41 éves korában győzték le.
Hogyan juthat hozzá?

Tegyen a kosarába könyveket 9000 Ft értékben, és máris megvásárolhatja a díszkötetet, mindössze 599 Ft-ért! Ha még nincs ötlete, hogy milyen könyveket válasszon, nézelődjön előre összeállított ajándéklistáink között!

Tovább az ajánlatokhoz