Svédasztalos fogadást általában ünnepeken, családi összejöveteleken vagy a fiatalok bulijain szerveznek, amikor kis helyen sok meghivottat kell vendégül látni, ezért a résztvevők állva esznek-isznak, így kötetlenül beszélgethetnek, közben pedig mindenki szed magának a tálakról, amit éppen szeretne: italokat, harapnivalókat, gyümölcsöket stb.
A büfé menűje általában hideg és meleg előételeket, meleg főételeket, desszertet és meleg italokat foglal magában. Az elő- és a főételek falatonként fogyaszthatók, hogy ne kelljen kést használni hozzájuk, csupán egy villát, kis nyársat, vagy egyszerűen csak a kezünket.
Fontos, hogy a vendégek könnyen hozzaférhessenek az ételekhez, és szedés közben ne zavarják egymást. Az asztalokat terítőkkel takarjuk Ie, és alacsony virágcsokrokkal, zöldekkel, karácsonykor fenyőágakkal díszithetjük.
A szeszes italokat kitehetjük az asztalra címkéjükkel a vendégek felé, melléjük helyezve a megfelelő poharakat, de egy külön kis bárasztalt is kialakithatunk. A választék alapvetően attól függ, milyen ételek szerepelnek a kinálatban.