Ignotus Hugó

A Hét szakácskönyve

digi-book mo.kiadó és ker.kft.  | 2023  | MAGYAR nyelvű

Meghökkentően gazdag és mai szemmel modern válogatás, irodalmi igénnyel - hiszen valódi irodalmár, Ignotus Pál szerkesztette azt. A több, mint 400 recept és megannyi változata alapján a magyar ízlés zavarbaejtően keveset változott: ebbe a receptkönyvbe már bekerült a nemzetközi konyha számos eleme, s meg kell állapítsuk: nincs új a nap alatt... Bátran ajánljuk mindenkinek, aki a modern konyha ízeit eredeti, 100 éves változatában szeretné kipróbálni. S nézzük, hogy a kötet miként ajánlja magát: E gyűjteménybe kizárólag A Hét olvasóitól beküldött receptek, vagy, elvétve, újságkivágások kerültek, s nem hiszem, hogy bárki is olyat küldött volna, amit ki nem próbált s másnak jó lélekkel ne ajánlhatna. Java részét - amennyire egy rövid negyedév alatt lehetett - magam is kipróbáltam vagy kipróbáltattam, s nem csalatkoztam egyikben sem. Akit az effélék érdekelnek, e gyűjteményből világosan megláthatja, mint szűrődnek össze a mi konyháinkon Nyugat és Kelet majd minden főzőmódjai. Látja, a magyar konyha alapjául, a pásztornépek egyszerű bográcsos főztjeit, melyek egyre finomodva s fejlődve, feljutnak a paprikás csirke, a borjúpörkölt. a túróskása, a tejfölök főzelékek, a töltött káposzta - isten áldd meg a magyart! - a rétesek Csimborasszójáig. Látja észak felől lehatolni a tésztás és krumplis ételeket délkelet felől mind hatalmasabb erővel a paradicsomos és zöld és vörös paprikás fogásokat; délnyugat felől a rizses, borsós és sajtos olasz ételeket, és - a zsidó konyha közvetítésével - a Provence, meg a Rajnavidék, meg Velence, meg Spanyolország pácolt vagy hagymás ételeit, vegyülve a délnyugat s a lengyel északkelet cukros és mandulás húsételeivel. A káposzta meg a halikra meg a cibere-, cékla- s egyéb savanyú levesek rokonná teszik a mi főztünket az orosszal s a románnal, s a kukoricamálé is a mi hazánkon át egyesíti a Campagnából elszakadt oláh pásztornépet a Campagnában most is ott élő olasz pásztorral - írja bevezetőjében Emma asszony, alias Ignotus Pál. Különleges szakácskönyv ez tehát, mely a XX. század elejének magyar mindennapjaiból származó recepteket tartalmaz.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Online ár: 1 490 Ft
Akciós ár: 1 117 Ft

Azonnal letölthető

Kiadó digi-book mo.kiadó és ker.kft.
Kiadás éve2023
NyelvMAGYAR
Belelapozás epub mobi
Formátum EPUB MOBI
Árukód2772799 / 8150893

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Online ár: 1 490 Ft
Akciós ár: 1 117 Ft

Azonnal letölthető

Az ízek varázsaAz ízek varázsa