George Orwell

1984

EURÓPA DIÁKKÖNYVTÁR

európa könyvkiadó kft.  | 2012  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  342 oldal

A regény egy olyan rendszerről szól, mely kizárólag a hazugságra és a terrorra épül. Az emberek általánosságban háromféleképpen viszonyulnak hozzá: szenvednek tőle, de tudják, hogy a lázadás eleve lehetetlen, így apatikusak; szenvednek tőle szellemileg jobban mint fizikailag, és fellázadnak, tudva, hogy biztosan belebuknak; végül vannak olyan ostobák, akik nem szenvednek tőle, így hisznek benne. Az irányítók, a Belső Párt tagjai természetesen egészen más világban élnek. A történet főhőse a halálba induló lázadók csoportjába tartozik. Egyike a sokszáz hivatalnoknak, akik a hivatásszerű történelemhamisítást végzik.
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Utolsó ismert ár:
1 045 Ft

A termék megvásárlásával

104 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Kiadó európa könyvkiadó kft.
Kiadás éve2012
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:342
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly260 gr
Sorozat EURÓPA DIÁKKÖNYVTÁR
FordítóSzíjgyártó László
ISBN9789630795395
Árukód2056521 / 1000508

Vásárlói értékelések, vélemények

Lo Lo
2004. 12. 10.

1.letehetetlen 2.tanulságos.

Bevi Bevi
2005. 05. 24.

Katartikus, elgondolkodtató "élmény". Mindenkinek ajánlott, elolvasdása után kicsit tisztábban látja az ember a körülötte történő dolgokat! Kötelező olvasmánnyá tenném!

Sebők Éva
2008. 01. 11.

Határozottan a világirodalom egyik gyöngyszeme, abszolút értéket képvisel... Főleg itt, Magyarországon van súlya! Nem könnyű és nem is habcsók de alapmű! Letehetetlen!

Krisna
2008. 05. 06.

"Bevi"-hez csatlakozva mondom, én is kötelezővé tenném. Akkor legalább az iskolában is szóesne arról, ami itt folyik!! Ez nem csak negatív utópia...nincs sok különbség a fikció és a "valóság" között....

Gál Szabolcs
2008. 11. 27.

Komor és igaztalan világot mutat be, ami talán ránk vár, csak reménykedni lehet, hogy 2084 sem lesz ilyen.

Vámosi Bernadett
2009. 03. 07.

Nem koránt sem lehetetlen, szerintem. Az én iskolámban kötelező olvasmány, és szerintem, ahol nem ott el kéne gondolkodni vajon miért nem... A világirodalom egyik legjobb darabja engem nagyon megérintett és mindenkinek csak ajánlani tudom. Lehet,hogy 18 évesen még nem látok belőle annyit mint késöbb, de ez határozottan KÖTELEZŐ:)

Vámosi Bernadett
2009. 03. 07.

Nem koránt sem lehetetlen, szerintem. Az én iskolámban kötelező olvasmány, és szerintem, ahol nem ott el kéne gondolkodni vajon miért nem... A világirodalom egyik legjobb darabja engem nagyon megérintett és mindenkinek csak ajánlani tudom. Lehet,hogy 18 évesen még nem látok belőle annyit mint késöbb, de ez határozottan KÖTELEZŐ:)

KoF
2009. 07. 29.

Tényleg nagyon jó könyv! Alapmű! \*OFF*\ Bernadett: Letehetetlen != Lehetetlen :P

lm
2011. 04. 01.

Szerintem nem kell mindenfélét kötelező olvasmánnyá tenni, ajánlottá lehet, de pont az a baj, hogy sok olyant is kötelezővé tesznek, ami nem annak a korosztálynak való (például A kis herceg), aztán a diákok többsége így is csak rövidítve olvas el mindent és megutálják az olvasást. Ha nem kötelező, de ajánlott, azt lehet, hogy a diák önként is előszedné, mert kíváncsivá teszi, de felül kéne vizsgálni, hogy a mostani "kötelezők és ajánlottak" vajon tényleg annak a korosztálynak valók-e, akiknek előírták.

Bendáné dr. Gáspár Anita
2011. 05. 23.

Évekkel ezelőtt olvastam először, most ismét a kezembe vettem, de a hatása ugyanaz, mint korábban. Letehetelen, elgondolkodtató, megdöbbentő, félelmetes... Mindenkinek el kellene olvasni.

Picúr
2013. 04. 07.

Nyomasztó, mégis letehetetlen és elgondolkodtató alapmű.Kevés olyan mű van (még filmben is), amely világa ennyire, a közönség számára is átélhetően megalkotott és félelmetes. Az Utópia c. filmsorozat hasonlóan nyomasztó világával lehet méltó "folytatása".

S
2013. 07. 03.

Remek,mély és komoly gondolatok,szabad és új gondolkodásmód.A mű hangulata nagyon jó,elolvasása után másként szemléled a világot.Mindenkinek nagyon ajánlom,tartalmas könyv.

Deák Kata
2014. 03. 20.

Az "1984" George Orwell legsikeresebb és legtöbb vitát gerjesztő regénye az "Állatfarm" mellett. Először édesanyám unszolására vettem kezembe a könyvet, mondván, hogy "ezt a művet minden embernek el kellene olvasnia." E kijelentése rendkívül felkeltette az érdeklődésemet, ezért nagy kedvvel kezdtem el olvasni a regényt. A regény egy antiutópia amely egy olyan lehetséges jövőképet tár elénk, amely minden tekintetben negatív. Ebben a sötét világban egypártrendszer uralkodik, és a totalitárius diktatúra minden jellemzője jelen van. A mű valós eseményeken alapszik. A kiadásának éve egybeesett olyan történelmi eseményekkel, mint a Kommunista Párt megalakulása Kínában, valamint a totalitárius hatalom kiteljesedése Spanyolországban, illetve a Szovjetunióban. A könyv megjelenését megelőző években Orwell személyes tapasztalatai is hozzájárultak a regény keserű és ironikus hangulatához. Orwell részt vett a spanyol polgárháborúban az antifasiszta oldalon, és az itt, valamint a BBC-nél szerzett negatív tapasztalatok eltávolították a kommunista mozgalomtól, és ráébredt a háborús propaganda óriási manipulatív szerepére. A regény főhőse Winston Smith, aki akárcsak Orwell, a médiában dolgozik, és rajta megy keresztül a propaganda minden hazugsága, eltorzított híre. A Párt kormányzása tele van irreális túlzásokkal, mint például a "Gondolatrendőrség", az "Újbeszél", vagy az "Újragondol" elve, azonban ezek mind a mű szatirikus hangulatát erősítik. Winston egy idő után azonban szembeszegül a Párttal (akárcsak Orwell), és megkezdi titkos kapcsolatát Júliával, amely azonban nem tart sokáig, és hamar visszazökken a narratíva a rideg valóságba. A mű óriási hatással volt rám. Orwell szatirikus stílusa és allegóriái briliánsan járulnak hozzá a mű üzenetének közvetítéséhez, és fejezik ki Orwell keserűségét, csalódottságát a kommunista rendszerben. Kimond egy általános igazságot a totalitárius diktatúra természetéről, valamint meghökkentő jövőkép ábrázolásával felhívja a figyelmet a diktatúra veszélyeire, és törekszik felnyitni a szemünket. Deák Kata

Czakó Dávid
2014. 04. 10.

George Orwell 1984 című regénye rendkívül megosztó. Valószínűleg soha nem vettem volna a kezembe a könyvet, ha nem lett volna rá szükségem tanulmányaim során. Őszintén szólva nem az ilyen könyvek iránt érdeklődöm általában, azonban azt kell mondjam, óriási élménnyel lettem gazdagabb. Fantasztikus regény. Az 1984 egy antiutópia, amely a Londonban, az Egyes leszállópálya fővárosában, uralkodó totalitárius diktatúra szörnyűségeit tárja elénk Winston Smith életén keresztül. Egy ilyen rendszerben a politikai hatalom célja a tudatlanság előidézése, annak elérése, hogy az emberek minél kevesebbet gondolkozzanak, s szó nélkül eleget tegyenek a Párt utasításainak, követeléseinek. Az érzések nélküli világ, ahol a saját élet már különcködésnek, a hatalom elleni fellépésnek számít, egy rendkívül nyomasztó érzést ébreszt az olvasóban. Ez a világ az egyformaság kora, amelyben akár egy véletlen, gyanús arckifejezésért is elgázosítják az embert. Óceánia Eurázsiával folytatott háborúja a hidegháborús éveket idézi. A rendszer a kommunizmus és a diktatúrajegyeit ötvözi. Az emberek életét nagymértékben korlátozzák, folyamatos kontroll alatt tartják őket. A narratíva nyelvezete, stílusa nagyon jól kommunikálja a politikai hatalom legyőzhetetlenségét, a rendszer kegyetlenségét. Hatalmas élménnyel gazdagodtam a regény elolvasásával. Elgondolkodtató és rendkívül érdekes, de egyben nagyon nyomasztó az a világkép, amelyet Orwell az olvasó elé tár.


Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Utolsó ismert ár:
1 045 Ft

A termék megvásárlásával

104 pontot szerezhet



Személyes átvétel

Ingyenes


Házhoz szállítás

14 000 Ft felett ingyenes

Márquez: Találkozunk augusztusbanMárquez: Találkozunk augusztusban