Az egész világot érintő járványhelyzetre való tekintettel idén az Ünnepi Könyvhétre rendhagyó módon ősszel kerül sor. A szervezők az összes résztvevő biztonságát szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy az eseménysorozatnak 2020-ban nem a Vörösmarty tér, hanem az internet ad otthont. Kövessék velünk a 91. Ünnepi Könyvhetet online, hiszen a könyvek szeretete akkor is összeköt bennünket, ha személyesen nem találkozhatunk!

Alább változtatás nélkül közöljük a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin sorait, aki nyílt levélben fordult a Könyvhét vendégeihez és minden könyvrajongóhoz.

Kedves Olvasó!

A 2020. év nem a nagy könyves rendezvények éve. Sem itthon, se máshol. Sokan talán most találtak rá az olvasás élményére, mert a fizikai bezártság szorongató érzését a könyvekbe rejtett történetek, sorsok, érzések enyhíthették. Felborult az életünk, megrendült a biztonságunk minden értelemben.

A könyves műhelyek lendülete is megtorpanni látszott. Kevesebb lett az újonnan megjelenő címek száma, zárva voltak a könyvesboltok, elnéptelenedtek az utcák. Aki tehette, otthonába rendelte a mindennapi betevő mellé a könyvet. Megszaporodtak az online könyvbemutatók, beszélgetések, a világhálót elárasztották a gyerekeknek, felnőtteknek szánt ajánlatok. Mert a gyerekeket érte a legnagyobb sokk. Átalakult az életük. Nem a távtanítás botladozó, egyenetlen színvonalú megvalósítása, hanem a társaktól, barátoktól való elzártság okozta a legnagyobb törést. A személyes közösségi élmények megélése a szocializáció nélkülözhetetlen feltétele.

Nekünk, könyveseknek, íróknak, költőknek, tudósoknak, kiadóknak, kereskedőknek nagy a felelősségünk és a szerepünk is abban, hogy némi kárpótlást, mentális védelmet nyújthassunk rendkívüli időkben.

Ezért most 2020 szeptemberében összegyűjtöttük a hagyományos ünnepi könyvhetek alapkellékeit, az idén publikált és kiadók által ajánlott kortárs magyar szerzők és a klasszikus szerzők új kiadású műveit. Elkészítettük az ünnepi könyvheti listát, megjelentettük a kiadványok katalógusát, eredményt hirdetünk a SZÉP MAGYAR KÖNYV 2019 versenyében. A Vörösmarty tér könyvheti színpada helyett a kiadók könyvbemutatói és író-olvasó találkozóinak színe-java átköltözik a virtuális térbe.

Ez a rendezvény természetesen nem pótolhatja és nem is akarja pótolni a könyvhét hangulatát. Csak azt jelenti, hogy az olvasás nyújtotta öröm a legsivárabb, legelmagányosodottabb időkben is a szabadság érzését adhatja. Ehhez szeretnénk hozzájárulni, és hogy egyre többen elmondhassák: olvasó vagyok.

Találkozzunk 2021-ben a Vörösmarty téren!

Gál Katalin
Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke

A 91. Ünnepi Könyvhét újdonságai

Töltse le innen az Ünnepi Könyvhét hivatalos katalógusát!

Kiemelt akciónk

A Librinél hiszünk benne, hogy a könyvek és az olvasás szeretete akkor is összeköt bennünket, ha személyesen nem találkozhatunk. Ezért az idén rendhagyó módon, online megtartott Ünnepi Könyvhét ideje alatt könyvesboltjainkban és webáruházunkban egyaránt 20% kedvezménnyel várják az olvasás szerelmeseit új, magyar nyelvű könyveink és hangoskönyveink.

ChatBot