Magyarország-verziók

2016. 06. 13. - Winkler Nóra

 

A vastagbőrű mimóza
Nádasdy Ádám

Elfogultan tudok csak Nádasdyról írni. Professzorom volt az ELTE angol szakán és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyetemi éveim romantikus tanulás-eszményben teljenek. Pont úgy, ami a lényeg lenne, hogy folyton nyílnak ki új világok, érdekesek, új szabályokkal, és persze jönnek a vizsgák, de az öröm, hogy valamit megismerünk és megértünk a dolgokból, erősebb. A vastagbőrű mimózából az életről és szerelemről érthetünk meg dolgokat. A világ, amibe belelátunk a melegek világa, és politikailag túl korrekt lenne azt írni, hogy de ez mindegy, mert nem mindegy, de végül is érzelmekről, ismerős élethelyzetekről olvasunk. Ami felemelő, hogy Nádasdy szövegei alapján kifejezetten szuper Magyarországon melegnek lenni. Olyan normális és elfogadó a közeg, így tágíthatjuk a képet; bárkinek jó lenni idehaza, mert nyugodt, a másikat tisztelő szituációk között telnek a napok. Optimizmusát táplálja, hogy személyesen valóban sose érte atrocitás pusztán amiatt, hogy felismerte, kit szeret a legigazabban. Nádasdy persze nem álszent, csak a kisebbségek stratégiájából a derűset választotta, idézem: „olyan, mint annak a gyereknek, akinek az osztálykiránduláson követ raktak a hátizsákjába, de hát attól még ugyanolyan vidám arccal kell menni tovább.”

 
 

A legkisebb jégkorszak
Térey János

Na, egy merőben más Magyarország-kép bontakozik Térey János monumentális verses eposzában, A legkisebb jégkorszakban. Nincs, ki ne emlékezne a pár évvel ezelőtti március 15-ére, amikor vastag hótakaró lepte be az országot, és rokonok izgultak egymásért, hazaérnek-e a jéggé fagyott és hófalakkal eltorlaszolt autópályákról. És hát nem értek, napokkal később csak. Igazi katasztrófahelyzet volt, a Belügyminisztérium megnyugtatónak szánt SMS-üzenete mémmé lett, szóval egy emlékezetes tavasz volt az. Térey, akit korábbi műveiben is izgatott a hatalomhoz szokott politikai belvilág beszéd- és szokásmódja, itt is brillírozik. Ha történetét egyetlen kérdésre egyszerűsítjük, nevezetesen, hogy a természet fölényes túlereje, a megszokásokat teljesen átrendező új, fagyos alaphelyzet változtat-e a Kárpát-medencei lakosság alaphabitusán, a válasz nem. De a végigvezető út szikrázó. Hol a hótól, hogy a nyelvi bravúroktól. Téreyvel a csúszós úton elképesztő jól fogunk szórakozni.

 
 

A vége
Bartis Attila

Bartis könyvére nem azt a fordulatot használnám, hogy jól szórakozunk vele, mert ő úgy mozgat súlyokat a regényben, hogy azzal olvasva nem lehet könnyeden ellenni. Komoly teljesítménnyel van dolgunk. Előzetesen a várakozás feszültségét lehetett érezni körülötte, hogy valami nagy jön, tizen év utáni visszatérés. Mikor megjelent, hamar megkapta a párhuzamot, ha a Nyugalom anyaregény, ez az apával való megküzdés könyve. Azt a fordulatot is sokszor olvastam, hogy leszakad alatta az asztal, úgy oda van rakva, olyan erőkkel kidolgozva, akkora tétje van az alapkérdésének. Főszereplője Szabad András, aki a hatvanas évek részletgazdagon festett hátterében, kibeszéletlen nemzeti és privát traumák szorításában kamaszból férfivá érik. De pont a valódi sorsfordító változások, a kinyíló lehetőségek hiánya teszi fojtogatóvá a regényt, amit rövid fejezetek és alapvetően vizuális élmények mesélnek el. Főhőse fotós, a látvány megragadása révén halad, reagál, értelmezi a világot. Ami a kádári Magyarországon nagy mozgásteret nem hagy, és ennek röghöz kötő ereje adja a nyomasztó alaptónust, amiben nagy harcokat, érzelmi mozgásokat élünk át, generációs és szerelmi csatát.

 
 

Winkler Nóra

Kulturális újságíró, néha könyvíró, árverésvezető. E téren szívügye és büszkesége a Bátor Tábor évenkénti jótékonysági aukciója. Olvasás nélkül nehezen lenne meg, ötévesen kezdte a János vitézzel, a szenvedély iskolai magyarórákon, egyetemen az amerikai írók műveiben való elmélyedés során csak fokozódott. Ha lakótereket kell felidéznie, a könyvespolcok képe, hogy melyik cím melyik mellett volt, tisztán beugrik neki. Hálás, hogy munkája legjava kedvtelés, tudta, hogy kulturális területen fogja jól érezni magát. Rádiózott és tévézett, szeret interjúkat készíteni és beszélgetéseket vezetni. Kortárs magyar írókkal különösen, mert pár éve legfontosabb elismerésükkel, az Aegon Művészeti Díjjal dolgozik.

A Nóra polcán könyveket ajánlok – frisseket, még csak előjegyezhetőket, bestsellereket, delikát darabokat, régi nagy kedvenceket. A könyveket párosítom képekkel, festményekkel, fotókkal, mindig olyat keresek, ahol szépen összekapcsolódik művészet és irodalom.

Libri irodalmi díjak

A Librinek a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő célja az olvasás népszerűsítése és az olvasás élményének átadása. Ennek a programnak a részeként 2016-ban első alkalommal adja át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri irodalmi díj nemcsak egy presztízsíj átadásáról szól, hanem a program részeként a Libri szeretné, ha a kortárs magyar szép- és tényirodalom jobban előtérbe kerülne. A Libri irodalmi díjakat olyan könyvek nyerhetik el, melyek kiemelkedően jók, fontosak, érdekesek, megkerülhetetlenek egy-egy év magyar könyves terméséből.

Válasszon könyvet Nóra polcáról!

Nóra polca (17)


ChatBot