Mi volt életed első olvasmánya?
Sajnos már nem emlékszem, de Szabó Magdától Az ajtó című könyv volt az első, ami emlékezetesen mély nyomot hagyott bennem. Szeretem, ha egy könyv elgondolkodtat, tisztán emlékszem, hogy ezután a könyv után több napig újra és újra eszembe jutnak bizonyos jelenetek, gondolatfoszlányok. Talán még a mai napig…
Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Nem túlzottan. Viszont a régen kiadott könyvek fogását és illatát nagyon szeretem. Engem inkább ezek győznek meg.
Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön?
Minden könyvbe amit kapok vagy veszek beleírom a nevemet. Ezt egy kedves ismerősömtől „tanultam", így ha bárkinek kölcsön is adok egy könyvet, akkor az illető emlékezni fog rá, hogy kitől kapta. Illetve a könyv végébe bele szoktam írni, hogy mikor olvastam és egy plusz gondolatot, ami emlékeztet a könyv kapcsán egy érzésre vagy emlékre.

A fehér király

Dragomán György Fehér királyát szeretném ajánlani. Nem akartam, hogy vége legyen, annyira jó volt olvasni. A könyv rögtön magába szippantott, bizsergető érzés volt sorról sorra haladni. Annyira részletgazdagon fogalmaz az író, hogy igazán könnyű volt elképzelni mindazt, amit papírra vetett, így folyamatosan olyan érzésem volt, mintha a főszereplő, Dzsátá háta mögül nézhetném az eseményeket. Engem is beavat a saját történetébe. A mű nem csak könyvben élvezetes, Hajduk Károly és Scherer Péter RádióSzínházas hangjátéka kitűnően tükrözi a könyv hangulatát. Egyszerűen fantasztikus, ahogy a két színész nemcsak felolvas, de játszik is. A fehér király nagyszerű könyv! Kitűnő korkép Romániáról, sokszor kegyetlen és szívbemarkoló. Méltán mondják róla, hogy az egyik legjelentősebb kortárs mű.

2 990 Ft
2 392 Ft
20 %

Lázadni veletek akartam

Ezúttal Bódi Attila első regényét szeretném ajánlani. Főleg személyes okok miatt: olyan hatást gyakorolt rám a szerző minden sora, hogy több hétig nem tudtam új könyvet a kezembe venni. Egy jó könyv után mindig hagynom kell időt magamnak, hogy feldolgozzam, amit olvastam. Hiszem, hogy sokszor a könyv választ minket, nem pedig mi a könyvet. Ahhoz hogy egy nagyszerű könyvet találjunk, kell egy bizonyos hangulat, ráhangolódás. Nem is olvashattam volna jobbkor Bódi Attila könyvét. Minden sora úgy talált el, mint Tell Vilmos nyila a fia feje tetejére helyezett almát, középen átlőtt. Fantasztikus könyv, rögtön bele is szerettem, a szerkesztési mód pedig külön dicséretet érdemel, hiszen a történetet több szempontból is megismerhetjük. Aki szeret elsőregényes íróktól olvasni, érdeklődik a rendszerváltás időszaka iránt és rokonszenvez egy kis lázadással, annak szívből ajánlom!

3 490 Ft
2 792 Ft
20 %

A lélek legszebb éjszakája

Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című könyvét szeretném ajánlani. Egyrészt politológia szakon végeztem, ahol az egyik kedvenc szabadon választható tárgyam a Közel-Kelet politikai rendszereiről szóló kurzus volt, így ez a helyszín közel áll hozzám. Másrészt nagyon szeretem a szerző stílusát, Charles Bukowski soraira és Hank Moody (Californication c. sorozat) karakterére emlékeztet. A szerző soraiban el lehet veszni, a főszereplő hanyagsága és nihilizmusa egy teljesen más világba kalauzolja az olvasót, amely alól sok esetben az erős csattanók sem adnak feloldozást.

2 990 Ft
2 093 Ft
30 %

Ismerd meg Tamasi Szilvia többi kedvenc könyvét is (10)