Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Egy vagány cím vagy igényes borító persze vonzó, de mindez másodlagos.
Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Teljesen kizárt.
Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Gyakran megesik. A legjobb könyveket, nem csak lehet, de szükséges is újraolvasni. A cselekmény ismeretében már másra is jobban tudsz figyelni.
3 790 Ft helyett
3 600 Ft
5 %

Artemis

A Mars után ezúttal a Holdon ölthetjük magunkra a vákuum ellen védő EVA-ruhát (extravehicular activity: járművön kívüli tevékenység); Andy Weir második regénye ugyanis itt játszódik, ahol a gravitáció a földinek csupán egy hatoda, és a regolitból származó éles holdpor csúnya dolgokat művelne a tüdőnkkel, ha belélegeznénk. Jazz Bashara egy nem keveset káromkodó, kivételesen intelligens, szaúdi származású lány, aki hat éves kora óta él a Holdon. Jelenleg a meggazdagodásról álmodozik, csempészettel tartva fenn magát. Sokat kockáztat, hiszen ha lebukik, deportálják Artemis kétezer lelket számláló pionírvárosából, márpedig a Föld nehézségi ereje már igen károsan hatna szervezetére. Amikor egy minden álmát felülmúló összegről szóló ajánlatot kap, akcióba lép, előbb saját életét veszélyeztetve, később Artemis valamennyi lakosáét is: a helyi alumíniumgyártást (melynek mellékterméke az oxigén) kell szabotálnia. Persze semmi sem olyan egyszerű, ahogy elsőre tűnik, a fizika és a kartellek felülírnak mindent, a tervek változnak, és kiderül, észszerű-e hegyes végű acélcsövet vinnünk magunkkal egy felfújható létfenntartó rendszerbe.

3 780 Ft helyett
3 591 Ft
5 %

Véres arany

2009. Abigail elfogadja rég nem látott apja meghívását egy expedícióra: a Fűrészfog-hágón túli, háromezer méter fölött fekvő szellemvárosba indulnak. A település történelmében 1893. karácsonyán különös fordulat következett be: Abandon összes lakosa nyomtalanul eltűnt - még az ünnepi vacsorát is az asztalon hagyták. Abigail mögött összezárul a vadon, előtte a Smaragd-tó partján komor ház romja magasodik, mely jókora mennyiségű aranyrúd egykori rejtekhelye, és a felfoghatatlan kincshez persze rengeteg vér tapad. A Wayward Pines írójának sodró hangulatú thrillerében két idősík váltogatja egymást - a késői western és napjaink világa. Mindkettőben tragikus múltjuk által kísértett szereplők küzdenek a túlélésért, több-kevesebb sikerrel.

4 499 Ft helyett
4 274 Ft
5 %

Pszichológia mindenkinek 1.

Philip Zimbardo, a szociálpszichológia meghatározó alakja, aki stanfordi börtönkísérlete és a Lucifer-hatás óta nagy tekintélynek örvend, szerzőtársaival arra vállalkozott, hogy az eddigi ismereteket és legújabb kutatási eredményeket az olvasóközönség elé tárja. Ez lett a Pszichológia mindenkinek, melynek első kötete 2017. májusában jelent meg, s további három várható. Laikusok - mint én - is bátran belevághatnak ebbe a kiváló pedagógiai szemlélettel megalkotott szövegbe. Előzetes tudásra nem alapoz, minden szakmai jellegű tudnivalót felvázol pár mondattal és gyakran életszerű példákkal világítja meg őket. Nem elvont, nem terjengős, viszont sok információt ad át. Jelen kötet pszichológiatudományi áttekintéssel kezdődik (irányzatok, stb.), majd a génekkel, az aggyal, a tudat és a lélek testi alapjaival folytatja. Ezt követi az érzékelés és észlelés témaköre, s végül a fejlődés életkori sajátosságainak bemutatásával zárul Zimbardo remek munkájának nyitó kötete.

A bolond kútásó

Aki fiatalabb korában szerette a Négyszögletű Kerek Erdő meséit, ismerkedjen meg Lázár Ervin „tündéri realizmus” jegyében fogant novelláival. Megéri, hiszen ugyanaz a stílus és ugyanaz a nagyszerű emberség hatja át őket. A valóság és a képzelet aránya persze más. Ott lehetünk Rácpácegres pusztáján, találkozhatunk zongoralehangolóval, olvashatunk állattörténetet Szerdahelyi Lajosról, a bolháról; vagy épp figyelhetjük a bolond kútásót, aki egyszer csak fölfelé indul el, a csillagokig.

999 Ft helyett
949 Ft
5 %

Ember és kutya

Konrad Lorenz e sok kiadást megért írása az elmúlt bő fél évszázad alatt talán semmit sem vesztett aktualitásából. Számos etológiai ismeretet ad át rövid idő alatt élvezetes, humoros stílusban. Az osztrák „állatpszichológus” a sztyeppén vonuló ősemberekkel és a nyomukba szegődő aranysakálokkal kezdi kötetét, ahogy a két faj előnyökhöz juttatta egymást a közös lét során. Ír a lupusvérű és aureusvérű kutyák sajátosságairól, a „feküdj” parancsszóról és egyéb nevelési praktikákról, az ebek erkölcsi normáiról; tanácsokat ad azt illetően, hogy milyen szempontok szerint szerezzünk be kedvencet, és szó esik rengeteg egyéb érdekességről is. Eloszlatja például a macskák álnokságáról szóló tévhiteket. Mindezt személyes tapasztalatain keresztül tárja elénk a szerző, hiszen maga is nagy kutyatartó volt.

Ismerd meg Kerek Andor többi kedvenc könyvét is (8)