Hihetetlen történeteink

Jakupcsek Gabriella · 2020. 01. 13. · 5 perc olvasnivaló

Három nagy sorskérdés fészkelte be magát a gondolataimba a Mi, magyarok – 51 hihetetlen történet a nagyvilágból című könyv olvasása közben.

Mi, magyarok - 51 hihetetlen történet a nagyvilágból

Az egyik, hogy miként lehetséges, hogy közepes országméretünk, csökkenő lélekszámunk, behatárolt gazdasági lehetőségeink és más hatalmaktól való örökös függésünk ellenére ennyi tehetséges embert és kiválóságot adtunk, adunk a világnak? Legyen szó akár színészekről, tudósokról, üzletemberekről vagy sportolókról, számos, egymástól független területen sikerült nyomot hagynunk a történelemben. A könyv kiválóan alkalmas ennek tudatosítására szórakoztató stílusával és könnyed tálalásával.

A másik, örökké aktuális kérdés, hogy számtalan tehetségünk jelentős része miért éppen külföldön tudta elérni legnagyobb szakmai és/vagy anyagi sikereit? Vajon a közeg tehet(ett) erről, vagy a lehetőségek? Esetleg a történelmi viharok? A Mi, magyarok című könyvben valamennyi esetre találunk példát bőven.

A második gondolatommal szorosan összefügg a harmadik nagy kérdés: lehetséges, hogy a kényszerűség, a szorult helyzet az, ami rendkívüli tettekre sarkallja az embert?

Az biztos, hogy a sikerhez a vállalkozó kedv, a kockázatvállalás, az eltökéltség és némi szerencse is nélkülözhetetlen. Több évtizedes tapasztalatom és a beszélgetőpartnereim történetei azt mondatják velem, hogy az igazán sikeres emberek stressz és nyomás alatt vagy szorult helyzetben még jobb eredményre képesek. Ebben újfent megerősített ez a könyv, mely inspirálóan hathat minden olvasójára. Az új év eleje úgyis a számvetés és az új célok kitűzésének ideje kell, hogy legyen, ezért kívánom, hogy a könyvben bemutatott élettörténetek mindenkit arra sarkaljanak, hogy akarjanak jobbak és sikeresebbek lenni. Növeljék ezzel is a világraszóló magyarok népes számát.

Nézz szét mi van még Jakupcsek Gabriella polcán

További bejegyzések

Válasszon könyvet Jakupcsek Gabriella polcáról (14)