A valóság bűvöletében

Jakupcsek Gabriella · 2019. 02. 20. · 1 perc olvasnivaló

Jó néhány évvel ezelőtt az egyik kedvenc televíziós munkám, A világ árvái című dokumentumfilm-sorozat jóvoltából eljuthattam számos egzotikus, de szegény országba, olyan helyekre, ahová egyébként talán sosem jutottam volna el. Részben akkori – 2006-os – tapasztalataim, részben a világról alkotott általános hiedelmeink és a média túlzásai miatt időnként én is hajlamos vagyok borúsan látni az emberiség jövőjét, a föld országainak kilátásait. A Tények című könyv elolvasása azonban megváltoztatta ezt.

A könyv svéd szerzői küldetésüknek tekintették, hogy évtizedes munkával feldolgozzák a világ olyan sorskérdéseiről kapott hivatalos adatokat, mint például a várható élettartam, a gyermekek születése vagy a nők iskolázottsága. Meglepődve olvastam, hogy a helyzet messze nem olyan lehangoló, mint sokan hisszük. Nem csak én, aki a médiában dolgozom, nem csak átlagemberek, de még Nobel-díjasok és politikai döntéshozók is hajlamosak borúlátóbb válaszokat adni a szerzők által összeállított ténykérdésekre, mint a csimpánzok, melyek a puszta szerencsére hagyatkozva 33%-os eredményt érnek el…
Mik az okai annak, hogy ennyi ember téved ennyi mindenben, legyen bármennyire iskolázott, svéd, amerikai vagy magyar? – a könyv erre a kérdésre keres és talál válaszokat.

Nagyon tetszett az a lelkesedés és az a szórakoztató, olvasmányos stílus, ahogyan a könyv leírja a globális tudatlanság elleni harcot és a tényalapú világkép előnyeit, a szerzők személyes élményeivel fűszerezve. Az interneten is elérhető előadásaik és az adatokat feldolgozó színes ábráik pedig számunkra is érthetővé, szemléletessé teszik a világban végbemenő fejlődés folyamatát.
A Tények elolvasása során garantáltan optimistává és tájékozottá válik az olvasó, rá is fér. Szerintem kihagyhatatlan és hiánypótló mű született.

Nézz szét mi van még Jakupcsek Gabriella polcán

További bejegyzések

Válasszon könyvet Jakupcsek Gabriella polcáról (15)