Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Az iskolai kötelezők közül több is, például Voltaire: Candide
Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Szeretem az életrajzi könyveket, sokat lehet belőlük tanulni, és tanulságosak az emberi sorsok.
Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Kis mértékben, kedvet csinálhat hozzá.
3 990 Ft helyett
3 790 Ft
5 %

Bill Clinton - James Patterson - Az elnök eltűnt

A könyvbéli Duncan elnököt Clinton és Patterson hozta létre. Tudatosan nem definiálják, hogy melyik pártot képviseli, így, a mai, erősen osztott Amerikában sem veszítenek olvasót – ügyes húzás! Maga a történet is fiktív, de nagyon lehetne valós is. A regényben egy terroristák vezette kibertámadástól védik meg Amerikát, az elnök és árulóval színezett csapata megakadályozza, hogy megrogyjon az ország, az anarchia rémképe nem lesz valóság, ahogy az amerikai történetekben történni szokott, elhessegetik a gonoszt. Szép kiállású, rövid fejezetekből álló, jól megírt, a feszültséget folyamatosan fenntartó kiadvány, érdemes kézbe venni azoknak, akik első kézből szeretnének tájékozódni arról, hogyan is működik a Fehér Ház. Bennem egy kérdés maradt csupán – bár, az átfedések Duncan és Clinton között egyértelműek, az izgalmas jelenetek pedig bármelyik Patterson kötetben megállnák a helyüket – végülis ki írta inkább a könyvet. Patterson, vagy Clinton?

4 990 Ft helyett
2 495 Ft
50 %

Bruce Springsteen - Amerikában születtem

Zseniális könyv. Döbbenetesen intim és testközeli olvasmány, ami annyira jól és izgalmasan van megírva, hogy az olvasó nem kívülállóként, hanem szinte Springsteen barátjaként fejezi be a könyvet. Az előadó beengedi olvasóját saját vívódásai közé, lelki életébe, a depresszió ellen folytatott küzdelmébe, sőt, saját útjának megtalálása közben a kor hírességeinek életébe is bepillantást enged, elmeséli, hogyan ismerte meg, majd fogadta őt barátai közé Frank Sinatra, milyen fenomenális volt együtt készülni és fellépni Mick Jaggerrel vagy épp Paul McCartney-val. Hihetetlen az az alázat amivel Springsteen az életét éli, és az a mély indíttatás, amivel dalainak mondanivalóját összeállítja. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni az általa éveken át írt önéletrajzról is, bár én elfogult vagyok Springsteen irányába, életem első lemeze ugyanis tőle származik, és évtizedek óta nem tudom megunni. Azt hiszem, ezt a könyvet is újraolvasom nemsokára.

3 490 Ft helyett
3 315 Ft
5 %

Lagom

Mindenki fut, rohan mindenhová, és úgy érzi, semmire sincs ideje. Fékezzen! Vegye a kezébe ezt a könyvet, olvassa el, és merengjen el azon, mit tud átvenni abból az életstílusból, ami a svédekre jellemző. Náluk senki sem siet, és mégis mindenre jut idő. Senki sem pazarol, mindenkinek jár a szabadidő a hobbijára, és az apák is alaposan kiveszik részüket a gyermeknevelésből – életem során legalább tízszer jártam már a félzsíros tej országaként emlegetett Svédországban, ők tényleg ilyenek, ahogy Linnea Dunne Lagom című könyvében is leírja. Nem a boldogság hajszolása a lételemük, hanem a megfontoltság, a kiegyensúlyozottság, az egymásra figyelés és a természetközeli életmód, a „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég” filozófiája hatja át életüket. Ha máshol kellene élnem, könnyedén meg tudnám szokni ezt a fajta életmódot. A zsebkönyveknél nagyobb méretű, igényes borítójú, matt papírra nyomott könyv blokkjaiban az élet számtalan területéről sorol fel példákat a lagomra, amelyek akár önmagukban is alkalmazhatóak. Egyetlen kifogásom a kiadvánnyal kapcsolatban az, hogy a sötét háttérre nyomott fekete betűs keretesek lámpafénynél kevésbé jól olvashatók.

3 999 Ft helyett
3 799 Ft
5 %

Magad, uram

Az elmúlt év egyik legjobban sikerült borítójú könyve az év egyik – talán a legnagyobb – meglepetését és sikerét hozó kiadványát takarja. Megjelenése után a leendő olvasók órákig álltak sorba Fa Nándor dedikálásain, akadt közöttük olyan nyugdíjas néni is, aki azért jött el, hogy megszorítsa a kezét, és ismeretlenül csak annyit mondjon: „köszönöm, Nándi, mindazt, amit nekem adtál.” Kellenek nekünk a legendák, a magunk közül valók, akik önerőből világszintű teljesítményt tesznek le az asztalra, akikre fel lehet nézni. Az óceáni- és szólóvitorlázó életét, motivációját és hitét osztja meg a lapokon, de sportolói hozzáállásán túl életszemléletét is megismerhetjük a könyvből. Nándor sztorizgat, de a szakmaiságtól sem riad vissza, amikor kell. A kiadvány egyetlen hibája talán csak az, hogy hiányzik belőle egy magyarázó rész, ahol a szakszavak jelentését a szerző vagy a szerkesztő megmagyarázná.

3 990 Ft helyett
3 790 Ft
5 %

Hygge - Harmónia dán módra

A hygge (ejtsd: hügge) a pillanat boldoggá tételének művészete, az a fajta életmód, ami a dánokat az egyik legboldogabb néppé teszi. Ismerek olyan embereket, akiknek a zsigereiben van ez a képesség, de olyanokat is, akik képtelenek rá. Mindkét csoportnak ajánlott elolvasni a könyvet. Az elsőnek azért, mert újabb ötleteket ad arra, hogy miért is jó „hüggézni.” A többiek számára pedig szelíden rávilágít, hogy amikor reggelente takarójába bugyoláljuk párunkat – azért, hogy addig se kelljen nélkülöznie a törődést és a figyelmet, amíg mi elkészítjük a reggeli teáját, majd miközben két kézzel körbefogott poharából kortyolja azt – már áthat bennünket az érzés, hogy szenzációsan indul a nap! Mert a mai felgyorsult világban is szinte mindig jelen van és körülvesz minket a hygge, de észre kell vennünk, és ha tartósan meg is akarjuk tartani, tennünk kell érte, különben elillan. Erre a szemléletre igyekszem tanítani óvodás kislányomat is, aki rajzolt, amíg én ezt a könyvet olvastam. Amikor elkészült, boldogan nyújtotta át azt a szívvel és a nevével díszített könyvjelzőt, amit ebben a könyvben is használtam – hygge élmény az is, ahogy figyelem, hogyan kezd kibontakozni.

2 950 Ft helyett
2 802 Ft
5 %

Daniel Chamovitz - Mit tud a növény?

Sikerkönyv egy érdekes, ritkán feszegetett témában. Daniel Chamovitz a minket körülvevő növények lelkivilágába kalauzolja el az olvasót, választ adva olyan kérdésekre, amik közül párat biztos mindenki feltett már, de választ nem biztos, hogy kapott rá. Kit ne érdekelne például, hogy a minket körülvevő növények hallanak-e minket, s hogyan hat rájuk, ha szidjuk, vagy dicsérjük őket? S tényleg, látniuk is kell, hiszen honnan tudják, merre forduljanak, honnan kapnak több fényt? Persze ez a látás nem olyan, mint amikor a kutya felismeri a gazdáját, de tény, hogy érzékelik a fényviszonyokat maguk körül. Az viszont tuti, hogy újdonság a témában idegenül mozgóknak, hogy a sérült növények képesek „fájdalmukat jelezni” is társaiknak – vagyis KOMMUNIKÁLNAK egymással! Így érhetik el, hogy az egészséges növények olyan ellenanyagot termelhetnek például egy rovartámadás esetén, amely elüldözi a támadókat a közelükből. Rajzok és youtube videókra való hivatkozások teszik látványosabbá az átlagember számára is még érthető tudományossággal megfogalmazott, hiánypótló művet. Aminek elolvasása után ha legközelebb leül egy parkban és végig simít egy falevelet, tudni fogja, a fa ezt meg is érezte, sőt akár meg is jegyezte!

3 280 Ft helyett
3 116 Ft
5 %

A legsötétebb óra

Ebből a könyvből készült az azonos című film is – amelyben a Churchillt játszó Gary Oldman alakításáért meg is kapta az Oscar-díjat. Előbb láttam a filmet, majd olvastam a könyvet – és ez így jó is volt. Segített megérteni azokat az összefüggéseket, amik elsőre nem biztos, hogy minden mozilátogatónak átjönnek. A történet maga nem bonyolult, azokba a napokba kalauzol el, amikor 1940-ben a német offenzíva előtt térdre rogyó Európát látva az angolok a békekötés és a háború folytatása között hezitálnak, és Churchill-t választják meg miniszterelnöknek, aki kerekperec kijelenti, hogy „nem lehet egy tigrissel tárgyalni, amikor az ember feje a szájában van!” Rengeteg tépelődésen és bizonytalanságon keresztül vezet azonban idáig az út – a rettentően alapos kutatómunkára épített könyv a döntésig eljutott Churchill emberi oldalát is részletesen bemutatja, a film szinte csak azt. Végül az angolok nem adták meg magukat, a miniszterelnök szavára mindenki megmozdult és az ellenállást választotta. Érdekes a különbségeket felfedezni a könyv és a film között, akit érdekel a téma, annak mindkettőt javaslom.

3 499 Ft helyett
3 324 Ft
5 %

Túléltem az Everestet

A Mount Everest történetének legsúlyosabb, 1996-ban történt katasztrófáját több szakértő is feldolgozta, a tényeket ismerjük. Akit érdekel a téma, biztos látta 2017-ben az Everest című filmet, az is erről szól. A történet emberi oldalát a patológus Beck Weathers könyve mutatja be. Több mint húsz év telt el azóta, hogy halottnak hitték, ő pedig nemrég megírta visszaemlékezéseit. Társai lemondtak róla, de a felesége minden követ megmozgatott az agyonfagyott férfiért, és egy hős helikopterpilótával közösen végrehajtották az egyik legnagyobb magasságból történő légi mentést – azért a férfiért, akivel az expedíció előtt a válást fontolgatták. Két ember eltávolodásának és egymásra találásának története elevenedik meg a lapokon: a férfié, aki miután depressziója és önmaga elől futva, családját hátrahagyva egyre újabb és újabb csúcsok meghódításával a hegymászásba menekült, és a feleségé, aki soha nem adta fel a reményt, hogy visszakapja őt – magának és a gyerekeinek. Az Everestről csonkolt végtagokkal és arc nélkül hazatérő férj és Peach küzdelme felépülésről, visszatalálásról és Weathers élete értelmének kereséséről szól, nem csak hegymászóknak.

4 999 Ft helyett
4 749 Ft
5 %

Enzo Ferrari - A birodalom, és ami mögötte van

Ez a zseniális könyv Enzo Ferrari saját, szinte a pápával egy szintre emelt imidzsének felépítését mutatja be, az intrikákkal bőven átszőtt Scuderia életét és fejlődését – a szériakocsikkal csak érintőlegesen foglalkozik a szerző, mivel azok Enzót sem érdekelték. Az olvasó megismerheti az ágaskodó lovas embléma – a Cavallino – keletkezésének legendáját is, és azt, hogy mi köze ennek a Porschéhoz. Olyan emberek elevenednek meg a lapokon mint Ascari, Lampredi és Lauda – de szinte mindenki, akinek köze volt a cinóbervörös kocsikhoz itt van a történetben, miközben mi is ott lehetünk azokon a versenyeken, amiken Enzo Ferrari még autót vezet, majd amiken autói indultak. Betekintést nyerhetünk a korabeli Olaszország életébe is, abba a világba, amikor még Mussolini volt hatalmon, és szinte mindegyik városban autóversenyt rendeztek a hétvégén, a biztonsági övet nélkülöző, gyakran ingujjban vezető sofőrök pedig gyakran az életükkel fizettek a kalandokért. A könyv olvasásakor ajánlott az említett autók és emberek történetét a neten is megnézni – a fényképeiket legalábbis mindenképp – nekem így volt teljes az élmény, bár a szerző sok, a megértést segítő jelzővel és a helyzetek aprólékos bemutatásával is színesíti a képet.

Ismerd meg Ács Tibor többi kedvenc könyvét is (8)