Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Az iskolai kötelezők közül több is, például Voltaire: Candide
Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Szeretem az életrajzi könyveket, sokat lehet belőlük tanulni, és tanulságosak az emberi sorsok.
Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Kis mértékben, kedvet csinálhat hozzá.

A legsötétebb óra

Ebből a könyvből készült az azonos című film is – amelyben a Churchillt játszó Gary Oldman alakításáért meg is kapta az Oscar-díjat. Előbb láttam a filmet, majd olvastam a könyvet – és ez így jó is volt. Segített megérteni azokat az összefüggéseket, amik elsőre nem biztos, hogy minden mozilátogatónak átjönnek. A történet maga nem bonyolult, azokba a napokba kalauzol el, amikor 1940-ben a német offenzíva előtt térdre rogyó Európát látva az angolok a békekötés és a háború folytatása között hezitálnak, és Churchill-t választják meg miniszterelnöknek, aki kerekperec kijelenti, hogy „nem lehet egy tigrissel tárgyalni, amikor az ember feje a szájában van!” Rengeteg tépelődésen és bizonytalanságon keresztül vezet azonban idáig az út – a rettentően alapos kutatómunkára épített könyv a döntésig eljutott Churchill emberi oldalát is részletesen bemutatja, a film szinte csak azt. Végül az angolok nem adták meg magukat, a miniszterelnök szavára mindenki megmozdult és az ellenállást választotta. Érdekes a különbségeket felfedezni a könyv és a film között, akit érdekel a téma, annak mindkettőt javaslom.

3 280 Ft
2 624 Ft
20 %

Lagom

Mindenki fut, rohan mindenhová, és úgy érzi, semmire sincs ideje. Fékezzen! Vegye a kezébe ezt a könyvet, olvassa el, és merengjen el azon, mit tud átvenni abból az életstílusból, ami a svédekre jellemző. Náluk senki sem siet, és mégis mindenre jut idő. Senki sem pazarol, mindenkinek jár a szabadidő a hobbijára, és az apák is alaposan kiveszik részüket a gyermeknevelésből – életem során legalább tízszer jártam már a félzsíros tej országaként emlegetett Svédországban, ők tényleg ilyenek, ahogy Linnea Dunne Lagom című könyvében is leírja. Nem a boldogság hajszolása a lételemük, hanem a megfontoltság, a kiegyensúlyozottság, az egymásra figyelés és a természetközeli életmód, a „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég” filozófiája hatja át életüket. Ha máshol kellene élnem, könnyedén meg tudnám szokni ezt a fajta életmódot. A zsebkönyveknél nagyobb méretű, igényes borítójú, matt papírra nyomott könyv blokkjaiban az élet számtalan területéről sorol fel példákat a lagomra, amelyek akár önmagukban is alkalmazhatóak. Egyetlen kifogásom a kiadvánnyal kapcsolatban az, hogy a sötét háttérre nyomott fekete betűs keretesek lámpafénynél kevésbé jól olvashatók.

3 490 Ft
2 792 Ft
20 %

Túléltem az Everestet

A Mount Everest történetének legsúlyosabb, 1996-ban történt katasztrófáját több szakértő is feldolgozta, a tényeket ismerjük. Akit érdekel a téma, biztos látta 2017-ben az Everest című filmet, az is erről szól. A történet emberi oldalát a patológus Beck Weathers könyve mutatja be. Több mint húsz év telt el azóta, hogy halottnak hitték, ő pedig nemrég megírta visszaemlékezéseit. Társai lemondtak róla, de a felesége minden követ megmozgatott az agyonfagyott férfiért, és egy hős helikopterpilótával közösen végrehajtották az egyik legnagyobb magasságból történő légi mentést – azért a férfiért, akivel az expedíció előtt a válást fontolgatták. Két ember eltávolodásának és egymásra találásának története elevenedik meg a lapokon: a férfié, aki miután depressziója és önmaga elől futva, családját hátrahagyva egyre újabb és újabb csúcsok meghódításával a hegymászásba menekült, és a feleségé, aki soha nem adta fel a reményt, hogy visszakapja őt – magának és a gyerekeinek. Az Everestről csonkolt végtagokkal és arc nélkül hazatérő férj és Peach küzdelme felépülésről, visszatalálásról és Weathers élete értelmének kereséséről szól, nem csak hegymászóknak.

3 499 Ft
2 799 Ft
20 %

Magad, uram

Az elmúlt év egyik legjobban sikerült borítójú könyve az év egyik – talán a legnagyobb – meglepetését és sikerét hozó kiadványát takarja. Megjelenése után a leendő olvasók órákig álltak sorba Fa Nándor dedikálásain, akadt közöttük olyan nyugdíjas néni is, aki azért jött el, hogy megszorítsa a kezét, és ismeretlenül csak annyit mondjon: „köszönöm, Nándi, mindazt, amit nekem adtál.” Kellenek nekünk a legendák, a magunk közül valók, akik önerőből világszintű teljesítményt tesznek le az asztalra, akikre fel lehet nézni. Az óceáni- és szólóvitorlázó életét, motivációját és hitét osztja meg a lapokon, de sportolói hozzáállásán túl életszemléletét is megismerhetjük a könyvből. Nándor sztorizgat, de a szakmaiságtól sem riad vissza, amikor kell. A kiadvány egyetlen hibája talán csak az, hogy hiányzik belőle egy magyarázó rész, ahol a szakszavak jelentését a szerző vagy a szerkesztő megmagyarázná.

3 999 Ft
3 199 Ft
20 %

Enzo Ferrari - A birodalom, és ami mögötte van

Ez a zseniális könyv Enzo Ferrari saját, szinte a pápával egy szintre emelt imidzsének felépítését mutatja be, az intrikákkal bőven átszőtt Scuderia életét és fejlődését – a szériakocsikkal csak érintőlegesen foglalkozik a szerző, mivel azok Enzót sem érdekelték. Az olvasó megismerheti az ágaskodó lovas embléma – a Cavallino – keletkezésének legendáját is, és azt, hogy mi köze ennek a Porschéhoz. Olyan emberek elevenednek meg a lapokon mint Ascari, Lampredi és Lauda – de szinte mindenki, akinek köze volt a cinóbervörös kocsikhoz itt van a történetben, miközben mi is ott lehetünk azokon a versenyeken, amiken Enzo Ferrari még autót vezet, majd amiken autói indultak. Betekintést nyerhetünk a korabeli Olaszország életébe is, abba a világba, amikor még Mussolini volt hatalmon, és szinte mindegyik városban autóversenyt rendeztek a hétvégén, a biztonsági övet nélkülöző, gyakran ingujjban vezető sofőrök pedig gyakran az életükkel fizettek a kalandokért. A könyv olvasásakor ajánlott az említett autók és emberek történetét a neten is megnézni – a fényképeiket legalábbis mindenképp – nekem így volt teljes az élmény, bár a szerző sok, a megértést segítő jelzővel és a helyzetek aprólékos bemutatásával is színesíti a képet.

4 999 Ft
3 999 Ft
20 %

Hygge - Harmónia dán módra

A hygge (ejtsd: hügge) a pillanat boldoggá tételének művészete, az a fajta életmód, ami a dánokat az egyik legboldogabb néppé teszi. Ismerek olyan embereket, akiknek a zsigereiben van ez a képesség, de olyanokat is, akik képtelenek rá. Mindkét csoportnak ajánlott elolvasni a könyvet. Az elsőnek azért, mert újabb ötleteket ad arra, hogy miért is jó „hüggézni.” A többiek számára pedig szelíden rávilágít, hogy amikor reggelente takarójába bugyoláljuk párunkat – azért, hogy addig se kelljen nélkülöznie a törődést és a figyelmet, amíg mi elkészítjük a reggeli teáját, majd miközben két kézzel körbefogott poharából kortyolja azt – már áthat bennünket az érzés, hogy szenzációsan indul a nap! Mert a mai felgyorsult világban is szinte mindig jelen van és körülvesz minket a hygge, de észre kell vennünk, és ha tartósan meg is akarjuk tartani, tennünk kell érte, különben elillan. Erre a szemléletre igyekszem tanítani óvodás kislányomat is, aki rajzolt, amíg én ezt a könyvet olvastam. Amikor elkészült, boldogan nyújtotta át azt a szívvel és a nevével díszített könyvjelzőt, amit ebben a könyvben is használtam – hygge élmény az is, ahogy figyelem, hogyan kezd kibontakozni.

3 990 Ft
3 192 Ft
20 %