Díjnyertes irodalom

Snow

Díjazzuk
az irodalmat

A Libri támogatja a minőségi olvasást

Olvasni jó, jókat olvasni még jobb. A Libri kultúrmissziója az olvasás népszerűsítése, 7 évvel ezelőtt többek közt ezért alapítottuk a Libri irodalmi díjakat. A kortárs magyar szép- és tényirodalom mellett kiemelten fontosnak tartjuk a gyerekirodalmat, és hiszünk a minőségi olvasás és a műfaji változatosság fontosságában, ezért 2020 óta támogatjuk a HUBBY – Az Év Gyerekkönyve-díjakat, 2021 óta pedig a sci-fi- és fantasyirodalomban átadásra kerülő Zsoldos Péter-díjat is.

 

Böngésszen oldalunkon díjnyertes olvasnivalók közt!

 

Snow

Libri irodalmi díjak

7 szakmai nyertes, 7 közönségdíjas, 70 rövidlistás és több ezer longlisten lévő kortárs magyar szép- és tényirodalmi mű – sok-sok olvasnivalót helyeztünk előtérbe a Libri irodalmi díjak első hét évében. Nézzen szét az eddigi díjazottak közt, tudjon meg többet a Libri irodalmi díj működéséről!

LID
ZSOLDOS DÍJ

Az Év Gyerekkönyve-díjak
a Libri támogatásával

A HUBBY – Az Év Gyerekkönyve-díjakat immár hét kategóriában adják át. A Libri 2020 óta támogatja ezt a rangos elismerést, ugyanis hisszük, hogy az olvasás szeretete már gyerekkorban kezdődik, így nem mindegy, hogy a fiatal könyvforgatók, majd olvasók milyen mesékkel, illusztrációkkal, versekkel találkoznak elsőként. Tudjon meg többet a díj kategóriáiról, böngésszen díjnyertes gyerekkönyvek között!

Zsoldos díj

Zsoldos Péter-díj
a Libri támogatásával

A díjat 1997-ben alapították azzal a céllal, hogy minden évben megjutalmazzák az adott év legjobb sci-fi-regényeit és -elbeszéléseit. 2021-től a díj megújult, a kategóriákat kibővítették a fantasztikum egészére, valamint a legjobb fordítást is díjazzák. A Libri 2022-ben második alkalommal támogatja a díj átadását. Ismerje meg a sci-fi és a fantasy legjobbjait!

Snow

Díjnyertes
kitekintő

Rangos irodalmi elismerések

Díjnyertességük garancia arra, hogy az itt szereplő könyveket legalább egyszer érdemes elolvasnunk. Irodalmi és könyves díjak a nagyvilágból a Pulitzertől a Margóig.

Booker-díjas könyvek

Booker-díj

A Brit Nemzetközösségben, Írországban és az Egyesült Államokban, angol nyelven született regények kapják meg minden évben, az angol nyelvterület legrangosabb irodalmi díja.

Pulitzer-díjas könyvek

Pulitzer-díj

A magyar származású lapkiadó, Joseph Pulitzer végrendelete nyomán 1917-ben létrehozott, eredetileg újságírói díj, amit ma már hat irodalmi kategóriában is kiosztanak.

A Nemzetközi Booker-díj nyertesei

Nemzetközi Booker-díj

Az angol nyelvterületen kívül született, de angolra lefordított prózaművek versenye, amelynek díján a szerző és a műfordító egyenlő arányban osztozik.

 

A Nemzetközi Booker-díj nyertesei

Goncourt-díj

Edmond de Goncourt író-kritikus végrendeletében jelentékeny vagyonát egy akadémia alapítására adta, amely a mai napig díjazza az előző év legjobb francia prózaművét. Egy szerző csak egyszer kaphatja meg.

Booker-díjas könyvek

Német Könyvdíj

A Booker és a Goncourt mintájára a német nyelvterületen (Németországban, Ausztriában és Svájcban) született prózaművek díja, amit hagyományosan a népszerű Frankfurti Könyvvásáron adnak át.

Goncourt-díjas könyvek

Amerikai Nemzeti Könyvdíj

Az 1936-os alapítása óta rendszeresen, ma már öt kategóriában átadott díjat az amerikai Nemzeti Könyvalap hozta létre, hogy hazájukban népszerűsítse az Egyesült Államok legjobb szerzőit.

Az amerikai Nemzeti Könyvdíj nyertesei

Hugo-díj

A luxemburgi-amerikai író-feltaláló-lapszerkesztő Hugo Gernsbackről elnevezett, 1953-ban alapított elismerés a sci-fi- és fantasyirodalom legnagyobb presztízsű nemzetközi díja.

Hugo-díjas könyvek

Nebula-díj

Az Amerikai Sci-fi és Fantasyírók nevű civil szervezet által alapított és odaítélt díj a Hugo mellett a másik kiemelt figyelemre méltó elismerése. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában megjelent könyvek kaphatják meg.

Nebula díjas könyvek

Margó-díj

A Margó Irodalmi Fesztivál és a Könyvesblog által 2015-ben életre hívott, a legjobb első prózakötetnek járó elismerés.

 

A Német Könyvdíj nyertesei

Irodalmi Nobel-díj

Alfred Nobel svéd feltaláló végrendelete alapján létrehozott, a Svéd Akadémia által odaítélt elismerés, amelyet nem egy-egy könyv, hanem egy egész életmű alapján vehet át minden évben egy író.

ChatBot