Az öreg halász és a tenger

Olvastam!
4 értékelés

Ernest Hemingway

Az öreg halász és a tenger - ezzel a csodálatosan egyszerű és páratlanul takarékos, egyben gazdagon és talányosan mély értelmű elbeszéléssel koronázta meg életművét az öregedő Hemingway. Hogy valóban az életmű csúcsa ez mű, ezt a Svéd Királyi Akadémia ítészei is így gondolták, amikor 1954-ben... bővebbenAz öreg halász és a tenger - ezzel a csodálatosan egyszerű és páratlanul takarékos, egyben gazdagon és talányosan mély értelmű elbeszéléssel koronázta meg életművét az öregedő Hemingway. Hogy valóban az életmű csúcsa ez mű, ezt a Svéd Királyi Akadémia ítészei is így gondolták, amikor 1954-ben odaítélték a szerzőnek a Nobel-díjat. Indoklásukban a legfőbb érv, melyet irodalmi nagyságának bizonyítására felhoztak, éppen ez az 1952-ben megjelent kisregény volt. Hemingway ezúttal példázatot írt. Santiago, a kubai halász - miután nyolcvannégy napon át nem fogott halat - ismét vízre száll, s kifogja az óriási marlint... Története megejtően egyszerű mese, nyelvében-lélekrajzában realisztikus elbeszélés - ám egyben valami más is, Hemingway világlátásának, erkölcsfilozófiájának és érzületi világának, azaz a Hemingway-életmű leglényegének a végső párlata és sűrítménye. Példázat a közömbös, érthetetlen, sőt ellenséges világegyetembe vetett emberről; a magányos hősről, aki a vereség biztos tudatában is felveszi a harcot evvel a világegyetemmel, és végzi a dolgát, akár a kudarc és a pusztulás árán is, hiszen méltóságának tartozik ezzel. "Az embert el lehet-pusztítani, de legyőzni nem lehet soha" - Az öreg halász és a tenger ennek a meggyőződésnek a hű foglalata és diadalmas tanúságtétele.
Könyvkereső
Utolsó ismert ár: 1.895 Ft

A termék nincs raktáron, azonban Könyvkereső csoportunk igény esetén megkezdi felkutatását, melynek eredményéről értesítést küldünk. Bármely változás esetén Ön a friss információk birtokában dönthet megrendelése véglegesítéséről.

Igénylés leadása
Első mondat:
"A halász már öreg volt, kis csónakján egyedül halászott a tengeren, a Golf-áramlat mentén, s immár nyolvannégy napja nem fogott semmit."

Olvasói értékelések

Írjon saját értékelést, és ossza meg véleményét a többi vásárlóval!
4 értékelés
Az öreg halász és a tenger
julia
ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs tényleg kötelező olvasmány. Hoppá.
Az öreg halász és a tenger
Kováts István
NAGYON UNALMAS ÉS VONTATOTT
Mutasd az összes véleményt
Ernest Hemingway - Az öreg halász és a tenger
Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 96
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 240 gr
ISBN: 9789639492592
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2008
Árukód: 2055424 / 1000213
Sorozat: HEMINGWAY ÉLETMŰSOROZAT
Fordító: Ottlik Géza

Sikerlista

Események

H K Sz Cs P Sz V
31
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
hirdetés